Нинова обяви края си!? През октомври конгрес, през ноември – нов шеф на БСП на власт

payimage-569868

БСП ще избира новия си партиен лидер през октомври, който ще встъпи в длъжност на конгрес през ноември. Листата с кандидати за европейски избори ще бъде утвърдена и представена през април.

Тази година освен вота за Европейски парламент на социалистите им предстоят и четири кръга вътрешнопартийни избори. На тях ще бъдат сменени всички ръководни органи – общински и областни председатели, делегати на конгреса, лидер на партията.

Първо обаче са евроизборите, които у нас ще са на 9 юни. От февруари започват номинациите на кандидати от основните партийни организации и обсъждането на платформата. През март ще има конференции на структурите, на които номинациите ще бъдат разгледани и обсъдени, след което да ги изпратят на Националния съвет. Той ще се събере през април, ще приеме окончателно платформата и ще одобри листата. Кампанията ще бъде през май.

Нинова описа какви хора ще търси за листата си: „Трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, но ще защитават българския суверенитет и национален интерес“.

Веднага след евровота, през юли, започва пъпният цикъл от вътрешни избори, който ще продължи до септември, а през октомври социалистите ще си изберат нов лидер. През ноември пък ще има конгрес, когато новоизбраният председател ще встъпи в длъжност.

Нинова скандално не отговори дали има намерения да се кандидатира за трети мандат. Според устава на партията председателите имат право на два мандата, като нейните изтекоха.