„България се управлява от дъщерна номенклатура на ченгетата, които програмираха криминалния преход по руски модел“

payimage-312882

Спешната помощ е в разпад, а джипитата – оредяваща прослойка, която се превръща в пречка, коментира пред БНТ бившият министър на здравеопазването и председател на партия КОД Петър Москов.

„Болничната система е система, в която няма път за пациента и в която различните й части не взаимодействат една с друга в услуга на пациента. Защото няма държавна политика. Държавната политика е образование, здравеопазване, външна и вътрешна сигурност и инфраструктура“, посочи Москов. Той даде за пример Австрия, където броят на болниците е същият като този в София, но не се оплаквали от системата.

„Право на министъра е да назначи или уволни директор на болница“, отбеляза Москов по повод на скандала министър Хинков – Пирогов. По думите му големите държавни болници у нас са поставени под натиск и те имат само дългове.

Бившият здравен министър приветства идеята за придобиване на хеликоптери за Спешна медицинска помощ. Той обаче е категоричен, че това не трябва да става за сметка на другите подразделения в сектора.

„Въпросът, който ни касае, е не защо един министър си тръгва, а защо е назначаван. Когато няма политическо мнозинство, което има ясна визия какво иска да направи, Господ Бог да стане министър, ще е същото“, обясни Москов. Според него основният проблем е липсата на политическо мнозинство.

„Голямата драма на България е, че се управлява от дъщерна номенклатура на ченгетата, които програмираха криминалния преход по руски модел. Това е причината защо настоящето е поразия“, добави Москов.