Изтекоха данни от прокуратурата: Заварихме Борислав Михайлов пиян, не можахме да го разпитаме

КПКОНПИ - Борислав Михайлов - брифинг

Запознати разкриват пред Уикенд, че президентът в оставка на БФС Борислав Михайлов се е явил пиян до козирката пред двама представители на прокуратурата, пристигнали в базата на футболния съюз в Бояна на 6 декември, за да го разпитат във връзка със стартиралата по разпореждане на главния прокурор Борислав Сарафов проверка за допуснати нарушения и престъпления от различен характер.

Двамата прокурори дошли изненадващо около 13,30 ч. на обяд на Никулден в сградата на футболния съюз, за да изискат документация от изпълнителния директор на БФС Борислав Попов и за да проведат разпит на Боби Михайлов. В същия ден се проведе заседание на Изпълнителния комитет на футболния съюз, на което беше насрочена датата на конгреса на БФС – 15 март 2024 г.

„Планираният от прокуратурата първоначален разпит на Боби Михайлов не е могъл да бъде осъществен заради неадекватното му състояние. Той е бил порядъчно почерпен с алкохол, едва се е държал на краката си и е фъфлел неразбираемо.

Колегите не са имали възможност да проведат разговор с него и са си тръгнали, като все пак са му връчили призовка за явяване на разпит в прокуратурата“, разказва запознат от държавното о6винение.

Боби Михайлов стана мишена на прокуратурата след безпрецедентния кървав протест на футболни фенове в центъра на София на 16 ноември, белязан с брутално полицейско насилие и масови безредици, причинени от агитките на ЦСКА, „Левски“, „Ботев“ и „Локомотив“ (Пловдив).

Ден по-късно и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди образуването на проверка срещу БФС и Михайлов, като разследващите проверяват съпричастността на Перуката към манипулирането на футболни мачове на националния отбор на България съвместно с международния тотоаферист Дан Тан.

Сингапурският бос на черното тото организира скандалния приятелски мач между България и Естония в Турция на 9 януари 2011 г., завършил при резултат 2:2 и впоследствие анулиран от ФИФА заради постъпили данни за манипулиране на резултата с цел печалба от залози. Във въпросния мач унгарският рефер Марк Ковач отсъди общо 4 дузпи, а „ужилени“ букмейкъри сигнализираха световната футболна федерация за необичайно високи залози за повече от 3,5 дузпи в двубоя.

Твърди се, че мафиотската организация на Дан Тан е спечелила над 10 милиона евро от тотоаферата с националния отбор на България. Във футболните среди пък се мълви открай време, че Михайлов и приближеният му Костадин Хаджииванов – Коце Маца, явил се в ролята на посредник с тотомафията, са си поделили 2 милиона евро от тази далавера.

„Прокуратурата е изискала от БФС цялата документация по организирането на приятелската футболна среща с Естония в Турция. Проверяват се и други постъпили сигнали за манипулиране на футболни мачове, както и данни за финансови злоупотреби за милиони левове“, твърди запознат от държавно обвинение.

В стартиралата прокурорска проверка срещу Боби Михайлов се е включила и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), като по нареждане на председателя на антикорупционната комисия Антон Славчев, сметките и имуществото на президента на БФС са запорирани. Неофициално се твърди, че са открити фрапиращи несъответствия.

„Борислав Михайлов трудно ще се измъкне сух от разследването на прокуратурата и КПКОНПИ и е много възможно още в първите дни на 2024 г. официално да му бъдат повдигнати обвинения за длъжностни престъпления. С него като обвиняем ще бъде привлечен и изпълнителният директор на футболния съюз Борислав Попов“, категоричен е източникът от държавното обвинение.

Неофициално се твърди, че разследването срещу Боби Михайлов може да донесе проблеми и на бившия заместник-директор на Национална следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров, който през лятото беше отстранен от директорския пост от Висшия съдебен съвет. Запознати разказват, че през 2019 г. Ясен Тодоров и скандалният бивш следовател Петьо Петров – Пепи Еврото са осуетили стартиралото в прокуратурата разследване срещу Боби Михайлов и футболния съюз и буквално са спасили Перуката от арест и повдигане на обвинения.

Тогава Михайлов подаде оставка заради расисткия скандал на мача България – Англия, но няколко месеца по-късно, когато Бойко Борисов сдаде премиерския пост, отново се завърна като президент на футболната централа.

„Във футболните среди е публична тайна, че Ясен Тодоров решаваше дълги години проблемите на Михайлов с правораздателните органи.

Ясен Тодоров и Пепи Еврото бяха назначени от БФС за членове на Арбитражния съд към футболния съюз още през 2009 г. именно с цел да гарантират безнаказаността на Боби Михайлов и кликата му за финансовите зулуми в БФС. Разправят, че Пепи Еврото е получил 200 000 евро подкуп от Боби Михайлов, за да бъде прекратено стартиралото разследване за финансови злоупотреби в БФС“, разкриват запознати.

Неофициално се твърди, че прокуратурата е получила документи за нерегламентирани финансови плащания на БФС към Ясен Тодоров и негови приближени, които в момента се проверяват.