Плахо, прекалено плахо! Още години няма да можем да махнем МОЧА, без да има план

карлос контрера

След близо тридесет години спорове държава и община плахо пристъпиха към преместването на Паметника на Съветската армия (ПСА). Има две решения на Столичния общински съвет в тази посока през годините. Години наред местната власт и областна управа си прехвърляха отговорността. Така се стигна първо до издигане на скеле, после до частичен демонтаж с аргумента, че част от фигурите били опасни.

Паметникът, наричан МОЧА, за сега остава и ще чакаме процедурата на Областна управа за демонтаж и реставриране. Надявам се да не стане като с прословутия Шестокрил… пред НДК – Паметник „1300 години България“, който десетилетия се разпадаше пред очите на всички.

Пътят към изграждане на български паметник на мястото на ПСА е открит. В миналия мандат на СОС от ВМРО – Българско национално движение внесохме доклад за процедура по конкурс и разрешение за поставяне на български паметник. Предложението беше за проектиране и изграждане на Мемориал на създателите на българската държава. Докладът принципно беше подкрепен в комисия по образование тогава и отложен за обществено обсъждане, което така или иначе не започна. Причината за това е, че докладът не беше качен в портала за обществени обсъждания на Столична община, след което пък мандатът изтече…

Отново ще внеса предложението, за да започне все пак дискусията на ниво институции за български паметник на мястото на МОЧА. Пътят нито ще е лек, нито бърз.

Съгласно последното решение на СОС цялото пространство трябва да бъде урегулирано с нов устройствен план. Кога и как ще завърши и тази процедура трябва да следим внимателно. Имам своите опасения, че процедурата по преместването на Областна управа може да се точи с години, но в същото време като общество трябва да отговорим какво да има на мястото на ПСА.

София като столица продължава да няма паметник на основателите на българската държава – нито на Кубрат, нито на Аспарух, нито на Крум, превзел София за българската държава, нито на Княз Борис Първи Покръстител.

Всъщност, сега започва разговорът за националната памет и идентичност.

Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО