Министър не можа да повярва какво чу тази сутрин по БНТ: Обявиха смяната му след Нова година

payimage-603489

Политическа репресия е освобождаването на д-р Валентин Димитров от Пирогов. Това каза по БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш здравен министър Костадин Ангелов.

Преди време д-р Димитров защити лекари и сестрите в „Пирогов“ от арогантното поведение на един съветник в министерство на отбраната, каза още той. Това, което виждаме сега е отмъщението затова, подозира Ангелов.

Припомняме, че случката за отношението на съветника на Тагарев беше споделена от фейсбук страницата на „Пирогов“. По-късно стана ясно, че партийна проверка ще провери нарушил ли е етичните норми Мустафа Емин. От формацията „Движение Да, България обясниха, че са получили сигнал за инцидент със съпартиеца си от 28 август. От Министерството на отбраната също излязоха със позиция относно случая.

„За „Пирогов“. Защо позицията ни е такава? Не се борим за постове. Този директор е назначен от правителството на Кирил Петков. Ние сме защитавали българските лекари, както и стратегическите болници. Това направи д-р Димитров. Преди време той защити лекарите и сестрите в „Пирогов“ от арогантното поведение на един съветник в Министерство на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това.

Партията ПП-ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и т.н., наказва един човек, който защитава лекарите и който си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия“, заяви Ангелов.

Припомняме, че директорът на спешната болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от здравния министър Христо Хинков и на негово място е назначен д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ „Св. Анна“ в София. Димов ще заема поста до провеждането на конкурс.

Одитният доклад съм го чел много внимателно. В него има събрана информация, която не е вярна“, каза той.

Ангелов даде пример по отношение на лошото финансово състояние на Пирогов.

Според него в одитния доклад за състоянието на болницата има събрана много информация, голяма част от която е невярна.

„Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на „Пирогов“, нещо което каза министърът. Това е лъжа. Болницата е на печалба. Второ обвиняват изпълнителния директор за обществени поръчки. Защо? Всички решения за обществените поръчки се вземат от съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител. Той е гласувал „за“ тези поръчки и не го е информирал за порочни практики. Този съвет на директорите е възложил на изпълнителния директор да ги изпълни тези решения, така че всъщност д-р Димитров няма вина. Защо не е освободен целият съвет на директорите?“

На въпрос ще има ли бойкот на законите заради „Пирогов“, Костадин Ангелов отговори:

„Ние няма да бойкотираме нищо, а ще бъдем много внимателни. Съвестно и професионално ще си свършим задълженията. Всеки законопроект, внесен от Министерски съвет, където счетем че е нужно да се направят промени, за да този закон служи на хората вярно, ние ще го поправим, за да бъдем на висотата, на която обществото ни е избрало. Няма как да подкрепим бюджета на НЗОК, защото той е направен изключително лаишки. В него си личи непознаване на правилата за работа.“

Министърът на здравеопазването Христо Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър, каза Ангелов. Той подчерта, че министърът е отговорен за провала с детската болница, заради липса на административен капацитет за вземане на решения, за провала на редица проекти, сред които и такива по плана за възстановяване.