Докладваха: Половин София без ток, стотици паднали дървета и клони от снега! И става все по-зле…

payimage-607510

Половин София е без ток заради падналия сняг и най-вече, защото изпочупени клони са прекъснали кабелите. Справка в сайта за аварии и ремонти на електродружеството показва, че засегнатите райони изобщо не намаляват.

На извънреден брифинг столичния кмет Васил Терзиев апелира хората да внимават, защото от тежестта на снега, който е 25-30 см, може да се изпочупят още клони. По-рано той отбеляза, че има постъпили над 150 подобни сигнала.

Добрата новина е, че няма болници без електрозахранване.

От 8,30 часа сутринта без захранване с ток са 7 подстанции заради аварии на захранващи далекопроводи високо напрежение. Те са част от електропреносната мрежа, съобщиха за „24 часа“ от „Електрохолд“ по повод авариите, които оставят без ток части от София.

Оттам казаха още, че метеорологичната обстановка на територията на страната през нощта се е усложнила. Регистрирани са редица аварии по електропроводи средно и ниско напрежение заради тежкия сняг и силния вятър. Множество паднали дървета и клони са скъсали проводници, счупили изолатори, съборили стълбове.

ОТ „ЕРМ Запад“ са мобилизирали 300 аварийни екипа, които снабдени с необходимата техника и оборудване за работа при тежки зимни условия. Те са продължили възстановяването на захранването през цялата нощ. Работата им е затруднена от паднали дървета и непроходими пътища. Дружеството формира кризисен щаб. Той наблюдава обстановката и пренасочва аварийните екипи там, където има необходимост.

От Електроенергийния системен оператор съобщиха, че в София е имало авария на един далекопровод, която е отстранена и захранването е възстановено.

Ето и кои са районите, в които има прекъсвания на тока в момента:

В община „Триадица“ без ток са кв. „Кръстова вада“ и част от района на Хладилника.

В район „Младост“ проблеми с електричеството има в Горубляне и в зоната около Американския колеж.

В община „Овча купел“ потърпевши са хората, които живеят в Горна баня, в кв. „Суходол“, Мало Бучино и в зона Люлин.

В община „Връбница“ без ток са Мрамор, Волуяк и Житен.

В община „Лозенец“ без ток са в района на кв. „Хладилника“ и кв. „Витоша“.

В община „Витоша“ засегнати са в зона Симеоново – Драгалевци, в. зона Малинова долина, в района на самия парк Витоша, също така зона Килиите и кварталите  „Бояна“, „Владая“, „Симеоново“, „Киноцентъра“, „Драгалевци“, „Бъкстон“, „Манастирски ливади – Запад“, „Княжево“.

24 часа