Делян Добрев гласува „ЗА“ падане на правителството, но останалите от ГЕРБ спасиха „Денков“

1

Очаквано! Правителството оцеля, вотът на недоверие е неуспешен

Депутатите гласуваха отново по внесения втори вот на недоверие към кабинета „Денков“, който е за „несправяне в сферата на националната сигурност и отбраната“.

При гласуването не се събраха 121 гласа, за да падпе правителството.

Срещу вота на недоверие гласуваха групите на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС.

Те събраха общо 155 гласа „против“.

Вотът на недоверие получи 71 гласа „за“ от групите на „Възраждане“, „Има такъв народ“, БСП и един депутат от ГЕРБ, най-вероятно Делян Добрев.

Депутатите днес прегласуваха решението, след като миналата седмица то бе отхвърлено веднъж, но от парламентарната група на БСП поискаха повторно гласуване.

При първото подкрепа за правителството дойде само от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“, тъй като преди това ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха пленарната зала. Така, вотът на недоверие събра 66 гласа „за“, които въпреки че бяха повече от гласовете „против“, не са достатъчни, за да бъде прието решението.

При повторното гласуване опозицията реши да бойкотира заседанието като не се регистрира при проверката на кворума и се наложи заседанието да бъде прекратено. На следващия ден ситуацията се повтори – партньорите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ във властта – ГЕРБ и ДПС, и опозиционните партии „Възраждане“ и „Има такъв народ“ отказаха да се регистрират за пленарното заседание и така го провалиха.

Вотът беше внесен за лошо управление в сектор отбрана и сигурност от „БСП за България“ с подписите на Възраждане и ИТН.

В края на миналата седмица, след разговори между управляващите партньори и ДПС се стигна до споразумение за дерогацията и бюджета.

По-късно от ГЕРБ-СДС и ДПС, след среща със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и финансов министър Асен Василев, заявиха, че тази сряда ще се регистрират и ще покажат единство на евроатлантическото мнозинство.