Борис Бонев не може да повярва какво написаха за него! Това е края му, а на Терзиев не му пука

1

Борис Бонев, лидер на „Спаси София“, е млад човек с големи амбиции. Толкова големи, че му изглеждаше възможно с пет години стаж в Столичния общински съвет, да скочи в креслото на кмета – петата позиция в държавата.

Пред пролетта напористият Бонев почти самоиздигна кандидатурата си за кмет на столицата, но после някой му прекърши амбицията и той я сви – „Спаси София“ подкрепи Васил Терзиев. Тогава, при сключването на коалиционното споразумение на „Спаси София“ с ПП – ДБ, се подразбираше, че Бонев ще бъде кандидатът на коалицията за шеф на общинския съвет. Обединението обаче взе едва 23 места в Съвета – не половината, а една трета. И не може да управлява с комфорт. А пък от ПП-ДБ и „Спаси София“ са толкова самовлюбени и високомерни, че от първия ден демонстрираха бутафорна самодостатъчност.  И естестнено се спънаха. Когато нямаш мнозинство и не си си осигурил подкрепа, катастрофата е факт.

Първото гласуване за избор на председатал на СОС се провали. Никой не събра достатъчно гласове.

И лъсна истината – Борис Бонев не става за председател на СОС.

Защо?

Защото не се ползва с достатъчна политическа подкрепа в СОС – това е очевидно, с 23 гласа в 61-членния Съвет и без съюзници не можеш да го оглавиш.

Спорно е дали Бонев има достатъчна тежест и в самата коалиция с ПП – ДБ. Новоизбраният кмет Васил Терзиев, едва встъпил в длъжност, не го подкрепи категорично, като не отговори директно на журналистическия въпрос дали коалицията е готова да жертва Борис Бонев. Вместо това предпочете да говори, че ще „инициира среща с всички политически партии“, за да се намери начин да се намали напрежението и „да се предвижим към това да има работещ общински съвет“.

В тези срещи Терзиев ще научи нещо, което със сигурност вече е чувал, но сега ще разбере, че то представлява сериозна пречка пред амбициите на Бонев да управлява по новому СОС – че е влизал в колаборации с предишните управляващи в СОС, с ГЕРБ.

Да си спомноми, че гласовете, които Бонев получи през 2019 г. стигаха за група в СОС, но той предпочете да играе индивидуално, влезе единствен в СОС и така осигури комфорта на ГЕРБ в столицата.

Терзиев ще научи, че Бонев нито е новото, нито е промяната в столичния съвет, а напротив – той е символ на финансова зависимост, на добре платеното протестърство в столицата. Защото как иначе ставаш най-скъпоплатеният общински съветник? В предишния СОС Бонев участва във всички съвети и комисии и добре платени бордове. Само за няколко години пребиваване в Столичната община Борисов Бонев натрупва над 60 000 лева спестявания в банка – според официалната му декларация пред КПКОНПИ.

Столичани помнят как едва пръкнал се на обществения терен, Бонев заяви, че трябва да спре строителството на метрото и въпреки че почти веднага многократно се отрече от това, не му е простено.

Според стари общинари пък много от идеите на Бонев за управление на столицата са меко казано екстравагантни и няма как да получат широка подкрепа. Те говорят и за маниера му да работи с изречението „аз казах“ напред, което също няма как да предизвика масов ентусиазъм да се гласува за кандидатурата му.

Бонев даде доказателства в тази посока, като заяви с категоричен тон: „Търсим подкрепа от всички без ГЕРБ!“
От кои „всички“? От БСП ли, които веднага ще поставят въпроса за украинското знаме на фасадата на „Московска“ 33 и Паметника на Съветската армия?

От „Възраждане“, които освен за тези две неща, ще поставят ребром въпроса и за забрана на гей парадите. А и дори Бонев да си осигури по някакъв начин подкрепата на „Възраждане“, веднага ще загуби тази на ДБ, защото формацията взе решение против каквото и да било коалиране с хората на Костадин Костадинов.

А останалите съветници – от КОД, ИТН, ВМРО и независими, са недостатъчни, за да осигурят така необходимите 31 гласа. Да не говорим, че много от тях показаха, че не горят от желание да подкрепят Бонев.

Формулата на Бонев – „всички без ГЕРБ“ е неработеща в момент, когато държавата се управлява от ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ.

София е прекалено голям „камък“, за да може ей-така да бъде заобиколен с някаква местна „сглобка“. Лидерите на тези партии всеки ден са подложени на кръстосан огън заради сглобката, едва ли ще издържат атака заради някакъв друг вид сглобка на софийско ниво. Защото каквото и да правят общинарите дори във Варна и Пловдив, то си остава във Варна и Пловдив. Но това, което става на жълтите павета е с общонационално значение.

И заради всичко това Бонев ще разбере по трудния начин, че няма да оглави СОС. Че с малко шум във Фейсбук и малко пъхане на флайери в ръцете на минувачите по бул. „Витоша“ няма как да скочиш направо в голямата политика. За целта е необходимо много повече. На първо място – достатъчно гласове на изборите.

А иначе, да – Борис Бонев е млад човек с големи амбиции, на които обаче едва ли е съдено да се сбъднат. Защото с високомерие и заскулисие обществена подкрепа не се трупа.

ИЗТОЧНИК: ЕПИЦЕНТЪР.бг