Само в 7DniSofia.bg

Те се събраха в ефир и обявиха: Денков е ясен, подава оставка! Битката е как да се изхвърли и Асен Василев

payimage-593509

„Кампанията за местните избори приключи, но след нея започва друга кампания, която продължава до ротацията. Въпросът в коалицията е кой ще надделява в следващите няколко месеца.

Едната тема е дерогацията, бюджетът и конституционните промени. Вътрешните баланси са от голямо значение, тъй като през февруари ще се обсъжда новия кабинет. Именно през тези месеци има подготвителна кампания кой ще е в по-добра позиция при съставянето на новия кабинет. Той наистина ще е нов. Ще бъде с оставка на Николай Денков, такава е конституционната процедура.

Голяма част от министрите могат да запазят местата си в следващия кабинет, но въпросът е кой ще е в по-силна преговорна позиция“, заяви социологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Предизборната кампания е към избирателите. Сега се обръщат един към друг със заплаха – „ако не ни слушате, ще ви набием“. Има клатене на лодката, за да завоюват едни или други властови позиции. ГЕРБ и ДПС не са удовлетворени от „сглобката“, която ги изолира от властта. Неестествено е първата сила ГЕРБ да не участва във властта и да я джироса на втората сила. Ясно е, че се цели преразпределение“, посочи социологът Кольо Колев от „Медиана“.