Съвсем изтрещяха! Тошко Йорданов пожела жената на министър Тагарев: Ще си мълча като будала, ако съм с нея

payimage-603467

Всъщност силите, подкрепящи правителството, са някаква още по-жалка сглобка, в която си искат един на друг оставките. Преди около 15 минути лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналистите, че в петък Кирил Петков му се обадил и го заплашил, че ако ГЕРБ не изберат Терзиев за кмет на София, щели да развалят правителството.

Това каза от парламентарната трибуна Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН по време на разискванията за вота на недоверие в сферата на националната сигурност и отбраната на страната, предават от БТА.

Той добави, че в една своя реплика председателят ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова ги е нарекла „неможачи“. Хайде, колеги от ГЕРБ, ако са неможачи, вие тогава ставате глупаци, ако ги подкрепяте.

„Ако може някой тук, в тази зала, визирам министъра, да ме назначи в тази фирма при жена си, ще си мълча като будала, няма да кажа нито една дума. Искам да бъда корупционер, заедно с Тагарев и жена му“, каза Йорданов във връзка с мотивите на вота, в които се посочва, че при договор за доставка на безпилотни летателни апарати за близо 11 млн. лв. има съмнение за участие на близки роднини на министър Тагарев във фирмата, спечелила поръчката.

Министър Тагарев отговори, че това решение за въпросната фирма, в която изпълнителен директор е сътрудник на съпругата му, е взето месец преди той да стане министър.

Внесеният вот на недоверие е за провал в политиката на националната сигурност – съществена част от ефективността на тази политика е работата на службите за сигурност „Военно разузнаване“, ДАНС, НСО, ГДБОП, ДАТО и Комисията за противодействие на корупцията, посочи Йорданов.

Слушах цялата публична реторика по темата – нужни са реформи в службите за сигурност, добави той.

Тошко Йорданов коментира, че и в двата внесени законопроекта за реформа в службите единственото, което се променя, е начинът, по който се назначават председатели на ДАР и ДАНС. Йорданов каза, че с изпратеното искане за оставката на председателя на ДАНС, министър-председателят е потвърдил, че под реформи на службите той разбира само и единствено смяната на председателите на някои служби.

Йорданов посочи, че съгласно доклада на ДАНС за машинното гласуване, заместник-министърът на електронното управление е извършил противозаконна дейност срещу държавата, и сега въпросът бил защо министър-председателят не е предприел действия от своята компетентност по отношение на заместник-министъра.