ГЕРБ и ДПС напуснаха същисания Денков: Край! Премиерът поведе нова коалиция, тази на Путин

7 Dni Sofia16.11.2023
1

ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет. Премиерът Николай Денков свика извънредно заседание по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия.

ГЕРБ са напуснали, защото от доклада на ДАНС е станало ясно, че още вчера „Лукойл“ е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отменяне на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала. Това обявиха Десислава Атанасова и Делян Добрев. Добрев посочи, че от доклада е станало ясно още, че „Лукойл“ е продавала и претоварвала на танкери в открито море в определени месеци 50 процента от горивата, като дори не е ясно те къде са отивали.

„Стана ясно, че Агенция „Митници“, тоест финансовото министерството, в недостатъчно голям обем е контролирало доставките на преработена продукция по повод дерогацията. Това, че има някакви съмнителни претоварвания в открито море се потвърди“, каза шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след заседанието.

„Разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения Законопроект, за който повече от година и половина ГЕРБ настоява“, каза още Атанасова.

„Искам да повторя, че не в тридневен срок, а още вчера „Лукойл“ са били готови да преминат на изцяло неруски нефт, с намален капацитет на работа, който е достатъчен да задоволи страната с горива“, посочи Делян Добрев.

Малко след това и ДПС нсапусна срещата.

„Коалицията Путин е факт. Изключително безполезна среща. Загуба на време за нас“, заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на пресконференция в Министерски съвет.

Изказването му бе на излизане от заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Срещата започна в 8 ч. Тя бе свикана извънредно от премиера Николай Денков. На нея трябваше да се обсъди дали дерогацията за руски суров петрол може да се прекрати веднага, каквото предложение внесоха от ГЕРБ в парламента. Иначе срокът на дерогацията е до октомври 2024 г. А пък премиерът Денков допусна, че той може да се скъси до март 2024 г. По това време премиер трябва да е Мария Габриел.

15 минути преди 10 ч. днес от ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността след скандал. ДПС пък ги последваха след  около половин час.

”Не чухме никакви доводи защо трябва да продължи тази дерогация. Ще продължи да се пълни престъпният руски режим със стотици милиони от България неоснователно. Говори се, че за март трябвало да остане това нещо, никакви доводи не чухме – нещо рафинерията да прави, някакви хора нещо обясняват за някакви екипи, няма яснота“, каза Пеевски.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории