Сълзите не спират! Отиде си голям българин

свещ

С огромна тъга Ви съобщаваме, че на 84-годишна възраст ни напусна режисьорът Злати Златев, оставил дълбока следа в историята на българското куклено изкуство, дългогодишен директор на Държавен куклен театър – Варна. Благодарни сме за щастливите години, в които бяхме заедно – години на творчески успехи и незабравимо приятелство! Винаги ще го помним – с артистичния му размах, с амбицията за успех, с любовта към публиката, с чувството за хумор…

Злати Златев завършва куклено актьорско майсторство, а по-късно и режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Първите му роли са на варненска сцена. От 1982-ра до 1990-та е директор на Кукления театър в Сливен, а от 1991-ва до 2007-ма г. е директор и режисьор на Държавен куклен театър – Варна. От 1991 г. става и Директор на Международния куклен фестивал „Златният делфин”, а също и член на Управителния съвет на Българската асоциация за театър, предава Петел.

Злати Златев е режисьор на над 100 постановки у нас и в чужбина. Поставял е спектакли в почти всички български театри и като гост- режисьор в театри в Германия, Полша, Хърватска, Русия, Мексико, Сърбия. С постановки на Злати Златев много български театри са гостували на международни фестивали и са печелили престижни награди. Сред знаковите негови спектакли са „Веселите петлета”, „Максимка”, „Славеят и розата”, „Любов, любов”, „Най-щастливият човек”, „Малкият принц”, „Дама Пика”, „Ура за Людовик ХVI”, „Новите приключения на Бубу”, „Косе Босе”, „Златка Златното момиче”, „Румето и старият лъв”, „Рибарят и златната рибка“, “Кучето, което не знаеше да лае“ и много други. Успешният творчески път на Злати Златев е отличен с много награди – носител е на орден „Кирил и Методий” ІІ ра степен, пет пъти е получавал годишни награди на Съюза на артистите в България за режисура, награди за режисура на Национални прегледи, на Международния куклен фестивал „Златният делфин” във Варна, няколко пъти му е присъждана Награда „ВАРНА”.

През 2020 г. му бе присъдена наградата на АКТ-УНИМА, България за цялостен принос към българското куклено изкуство.

Многократно е избиран за член на Управителния съвет на Съюза на артистите в България.
Светъл път и дълбок поклон пред паметта на Злати Златев!

Екипът на Държавен куклен театър – Варна, изказва съболезнования на
семейството и близките за голямата загуба!

Поклонението ще се състои на 20-ти май от 14.30 ч. в ритуалната зала на гробищния парк „Тополи“ във Варна.