Само в 7DniSofia.bg

След заплахата от Бойко, че отива утре при посланици, ПП молят ГЕРБ: Оставете ни „Лукойл“ до 15-ти март

радослав рибарски

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ ще предложат дерогацията на „Лукойл“ да отпадне на 15 март. Това стана известно от думи на заместник-председателя на Комисията по енергетиката Радослав Рибарски (ПП-ДБ) пред журналисти в кулоарите на парламента.

„Още днес ще предложим и датата 15 март, която обсъдихме с колегите, и сме склонни още да намалим периода на тази дерогация. Сега е скъсен до октомври, но ние го намаляваме и до 15 март“, каза Рибарски.

„На 15 март ще е минал зимният период, който нас ни притеснява, посочи той. Рибарски посочи, че в докладите в секретното деловодство се визират опасностите, ако промяната се случи именно през зимните месеци. Има редица логистични ограничения при доставките на суров нефт именно в този период“, добави той.

„Вярваме, че и ГЕРБ осъзнават, че за три дни не може да се направи това преминаване на рафинерията и докладите, които бяха предложени в секретно деловодство, показват именно опасенията от рязко преминаване към неруски суров нефт“, каза Радослав Рибарски.

Затова той посочи, че предпочитат да подходят според това, което виждат в тези доклади.

„Моята препоръка е именно към г-н Борисов утре да отиде на Съвета за сигурност и също да се запознае с изложените факти в тях. Поемаме риска да бъдем прикрепени към останалите партии „Възраждане“ и БСП, но за нас е по-важно да се подсигурят доставките на хората, да има горива и цените да не се повишават“, посочи той.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти темата за отпадане на дерогацията за „Лукойл“. Попитан дали ще отиде на Съвета по сигурността утре, той каза, че има среща с европейските посланици, които са му по-важни.