Абе какво явление е Ваня Григорова!?До една година е на бунището при Мая Манолова

payimage-605686

Опитите на част от навързаните около интригите в левицата да хиперболизират участието на Ваня Григорова са далеч от действителността.

При този противоречив (колко съм вежлив!) кандидат на ППДБ и при благоприятно стеклите се обстоятелства Григорова да има потенциал да привлече протестен вот, тя не успя да постигне нищо повече от Мая Манолова на предните местни избори в София. Тогава Манолова се изправи срещу Фандъкова, която все още беше в силата си, а ГЕРБ беше на власт, Бойко Борисов – министър-председател. И Манолова стигна на втори тур, където загуби с разлика от около 4,5%.

Сега Григорова изостава с малко повече от процент от Терзиев, но пък при далеч по-благоприятна политическа ситуация. При това съществена част от гласовете на втори тур Григорова получи от избиратели на ГЕРБ, които гласуваха за нея с отвращение, като протест срещу ППДБ и отрочето на ДС.

Доста наивни, макар и с прозирни мотиви, са твърдения от типа „роди се нова звезда“ и „това е новият лидер на левицата“. Григорова не успя да събере центристки вот, а остана затворена само в твърдото ядро на БСП и русофилско-евразийските групи.

Останалите (главно от ГЕРБ и някои десни) гласуваха за нея чисто ситуативно, за да накажат ППДБ и едва ли някога биха повторили такъв вот. По принцип е доста наивно да се смята, че в София може да спечели червен кандидат, камо ли пък с радикална марксистка идеология и реторика от XIX век, с каквито се характеризира Григорова.

Та, след не повече от година Григорова ще бъде там, където сега е Манолова. Толкоз по въпроса за „новите звезди“.

От профила във фейсбук на доцент Борислав Цеков