Похвалиха Бойко: Ти запали в ГЕРБ огъня на бунта срещу ПП и ДеБъ, няма кой да гласува за мърсуващите

7 Dni Sofia03.11.2023
бойко борисов

От Фейсбук профила на експерта по Конституционно право Борислав Цеков

В политиката огромно значение имат знаците и словесните кодове. Изявлението на г-н Борисов за подкрепа на Терзиев в последния момент, е имено такъв знак и съдържа такъв словесен код. То е подкрепа само по форма, но по съдържание и като внушение към избирателите е не-подкрепа.

След като вече е запалил в редиците на ГЕРБ „огъня на бунта“ срещу ППДБ с изявлението „по-добре за държавна собственост…“ и че ППДБ „мърсуват“ срещу ГЕРБ, тази вечер какво казва: „Ние трябва да подкрепим кандидата на правителството“.

Подчертавам думите „на правителството“. В момент, в който около другия кандидат, Ваня Григорова, се концентрира все повече протестен вот срещу ППДБ и изцяло доминираното от тях правителство, да обозначиш някого за „кандидат на правителството“, означава да насочиш допълнителен протестен вот към него. Това е политически код, който действа автоматично на част от избирателите, които са срещу правителството, а такива има и в редиците на ГЕРБ.

Много изкусно изявление на г-н Борисов. Да му мисли „кандидатът на правителството“ с този надигащ се антиправителствен гняв, подсилван от политическата нелепост, интелектуална несъстоятелност и мракобесен морален товар на самия кандидат.