Добрев разкри за разследване срещу България и май поведе Асен Василев към затвора: Денков го пази с оставката си!

1

„Лукойл“ няма да си тръгнат, докато не им вземем дерогацията. Три пъти го предложих. Всички от „Промяната“ и ДБ гласуват против, нищо че уж са срещу Русия. През това време премиерът Денков  лети и плаши с оставката си, ако махнем дерогацията. Това заяви пред бТВ Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, който е и председател на Комисията по енергетика в НС.

Николай Денков звъни на шефа на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова да ме озаптят, която му казва „звънни му ти, той е неконтролируем“.

Не може „Лукойл“ да вземе 3 млрд., а българският потребител – 0. Левчето продължава да потъва в чужди джобове, коментира Добрев.

С предложението за такса „транзит“ за Унгария и Сърбия, Асен Василев отново върши работа на Русия. Така иска да напомпи приходната част на бюджета и да докара дефицита до 3%. Кой ще ги плати? Тези три милиарда са въздушни, няма кой да ги събере, разкри депутатът от ГЕРБ.

„Натрупаните задължение на Лукойл растат, а Асен Василев и Министерството на финансите ги проверяват 3 месеца. Кое счетоводство ги проверява три месеца“, попита Делян Добрев.

Той намекна още, че Асен Василев праща доноси срещу него в САЩ.

Давам го на прокурор, закани се на финансовият министър председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев пред БТВ.

Причината е делото пред арбитраж в САЩ за 2.1 млрд., което ЧЕЗ води срещу България. Добрев уточни, че Министерството на финансите (МФ) е спряло да плаща на международната адвокатска кантора, която защитава България.

„Пише, че проверяват фактурите, не пише платихме ги. Фактурите са от август месец, какво ги прави толкова време Асен Василев. Не му е първи път“, посочи Добрев и заяви още, че когато са приключили предходните мандати на Василев, след това служебните министри са плащали фактурите.

Освен това, Добрев заяви, че в рамките на кабинета „Петков“ Василев не платил фактури за 5 174 000 евро и след това ги платило служебно правителство. А през 2022 година не били платени фактури за 13 874 000 евро.

„Експертизи по делото с ЧЕЗ са плащани от джоба на адвокатите ни – кой нормален човек не си плаща на адвокатите“, попита Добрев.

Добрев потвърди, че Европейската комисия разследва сделката с „Боташ“. От началото на управлението на „Продължаваме промяната“ „Булгаргаз“ е в лошо финансово състояние и има риск да фалира, предупреди Делян Добрев. Според него по-големият проблем е, че частни фирми от газовия сектор са спонсори на „Продължаваме промяната“ и държавните енергийни фирми са на път да фалират.