Само в 7DniSofia.bg

Изтече секретна среща в София! Трима Юди на Киро и ДеБъ искат да спрат 1 милиард евро за България по ПВУ

7 Dni Sofia10.10.2023
тома белев борислав сандов

На 4 октомври в сградата на Европейската комисия в София е проведена среща между зелени неправителствени организации и представители на Главна дирекция Околна среда на Европейската комисия, съобщава сайтът „Еконовини“.

От страна на еколозите са участвали активистите на „Зелено движение“, част от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, Тома Белев, бивш заместник министър на околната среда и водите, Александър Дунчев бивш депутат от „Продължаваме промяната“, Борислав Сандов – бивш вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите, както и още няколко членове на неправителствени организации. Всичките участници са членове и на организацията „Зелени закони“.

Какво искат зелените от Европейската комисия?

1.Еколозите са настояли Комисията да продължи съществуващите наказателни процедури срещу България, защото страната ни, според тях, не изпълнявала екологичните директиви на Европейския съюз.

2.Европейската комисия да спре изплащането на втория транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост, защото Парламента не бил променил Закона за биоразнообразието, така както те искат. Тоест България да не получи милиард евро.

3.ЕК да ревизира жалбите на нашите неправителствени организации и по тях да стартира допълнително още наказателни процедури срещу България.

Недоволството на зелените е насочено конкретно срещу няколко решения на Министерство на околната среда и водите, които разрешават важни и изключително сложни проблеми от голямо обществено значение. А именно:

1.Зелените са против това, че Министерство на екологията е одобрило Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле, както и подробните цели за защита на животинските и растителни видове по трасето, където тя ще се строи. Нещо, което отпушва строителството на магистралата.

2.Зелените са заявили пред представителите на Европейската комисия, че даденото разрешение от МОСВ за пашуване на селскостопански животни в Националните паркове нарушава европейски директиви. Затова ЕК трябва да образува наказателна процедура, за което зелените са готови да предоставят допълнителна информоция.

3.Еколозите смятат, че в България не се защитават достатъчно лалугерите и бобрите и затова страната ни също трябва да бъде санкционирана. Тук е важно да се каже, че Тома Белев и неговите приближени през 2009 г. взимат половин милион лева, за да развъждат лалугери.

4.Зелените недоволстват пред ЕК, че държавата разрешава на собствениците на земеделски земи да прочистват самозалесилите се площи с храсталаци и дървета. Според тях за тази дейност трябва да се извършва Екологична оценка или ОВОС. Тук причината за искането е ясна – повечето от фирмите, които изготвят оценките са собственост на зелените активисти.

5.Зелените са поискали от ЕК спиране на няколко проекта. Единият е за строителство на фотоволтаичен парк близо до Поморие.

Второто искане е за блокиране на изграждане на туристически обекти по Южното Черноморие.