Само в 7DniSofia.bg

6 години затвор за мъж, блъснал и убил 3-годишно дете в София, след което избягал

затвор

Шест години затвор получи 26-годишен младеж, блъснал смъртоносно 3-годишно момиче и избягал. Върховният касационен съд изцяло потвърди осъдителната присъда на първоинстанционния съд за извършеното престъпление, съобщават от Апелативната прокуратура-София. Около 21:30 часа на 18 май през 2018 г., обвиняемият рязко спрял управлявания от него лек автомобил пред хранителен магазин в Ботевград.

По същото време от търговския обект излизал К.С. с малолетните си дъщери. Мъжът направил забележка на водача за скоростта, с която шофирал. Обърнал му внимание, че мястото е оживено и има много деца, които играят, включително и на улицата. Тогава Г.Г. се ядосал, излязъл от автомобила и се насочил срещу К.С. Децата се уплашили от възникналия спор между водача и баща им и се отместили. 3-годишната му дъщеря застанала непосредствено пред автомобила.

Конфликтът между двамата мъже ескалирал. В един момент Г.Г. се качил в автомобила си. Присъстващ на място свидетел се опитал да го спре, за да не потегля, поради намиращото се пред колата му момиче. Водачът обаче не го възприел и потеглил. Последвал удар с 3-годишното дете, което паднало на земята. Пострадалата незабавно била откарана в отделение за спешна медицинска помощ, където била констатирана смъртта й.

Междувременно извършителят на престъпното деяние избягал от местопроизшествието, като не спрял управляваното от него МПС и продължил шофирането. Отишъл при майка си, която го посъветвала да не се укрива. Придружаван от роднини, той се явил в Районно управление на МВР в столицата. На полицаите Г.Г. разказал за участието си в ПТП и напускането на местопроизшествието.

Назначената по делото комплексна съдебно-медицинска и химическа експертиза доказа наличие на наркотичното вещество тетрахидроканабинол в кръвта на водача по време на извършване на деянието. Г.Г. е бил признат за виновен от Софийския окръжен съд. Той е осъден на 6 години „лишаване от свобода“ при „общ“ режим за изтърпяване, както и на „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 години. Присъдата на първата съдебна инстанция е потвърдена изцяло от Софийския апелативен съд и от Върховния касационен съд.