Само в 7DniSofia.bg

Какво се случва с бежанците в Бусманци?

бежанци украинци

„Има драстично увеличаване на броя на настанените бежанци в Любимец и това води до ескалация на напрежението. Над 150% е заетостта, което означава над 2200 души са в двата центъра – Любимец и Бусманци“.

Това каза Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) във връзка с масовия бой с колани, щайги и плоскости между бежанци в Любимец, при който пострадаха трима души.

„В шестте центъра на ДАБ вече заетостта достига общо 75%. При над 90% крие много рискове и опасности както за настанените лица, така и за служителите и хората, които са около центровете“, посочи Тошева.

По думите й сигурността на подобни места е обезпечена и МВР изключително внимателно подбира персонала. Провеждат се и беседи, за да не се стига до подобно напрежение.

Районната прокуратура в Хасково образува досъдебно производство за хулиганство след инцидента в Любимец. Вече са разпитани свидетели, назначени са и медицински експертизи.

Мариана Тошева предостави данни за украинските граждани, които са с временна закрила у нас.

По думите на Тошева има изключително висок ръст на хората от Близкия изток, които искат закрила у нас. Подадените молби към 27 август са близо 13 000.

„Това води до изключително голямо натоварване на служителите ни. Увеличеният брой настанени е и един от рисковете е да се случват по-често инциденти“, каза председателят на ДАБ пред bTV.