Само в 7DniSofia.bg

Ексклузивно! Сензационна среща: Ето кой обеща на Денков подкрепа

акад.-николай-денков

Испания категорично подкрепя присъединяването на България към Шенген и работи активно в тази посока в качеството си на председател на Съвета на Европейския съюз от юли до края на декември т.г. Това заяви посланикът на Кралство Испания в България Алехандро Поланко Мата на среща с премиера акад. Николай Денков днес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

България прави всичко по силите си да не допуска нелегални мигранти в съюза. Тази година властите ни са предотвратили близо 60 000 опита за незаконно влизане в страната, подчерта министър-председателят Денков. Той ще запознае европейските лидери с предприетите от България действия за опазване на външната граница на ЕС по време на срещата на европейските лидери, организирана от Испанското председателство в Гранада в началото на октомври т.г.

Посланик Алехандро Поланко Мата приветства инициативата на България за засилване на регионалната свързаност с Гърция и Румъния. Той изрази готовност Испания да помогне с опита си за изграждане на модерна железопътна инфраструктура по бъдещия коридор от Солун и Кавала, през Александруполис, Бургас и Варна до Констанца.

През септември се очаква в България да пристигне чуждестранна мисия, която да провери готовността на страната за влизане в Шенген. По време на правителствено заседание, провело се на 9 август, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи за проведени двустранни срещи с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон и с министъра на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург, предава „24 часа“.