Само в 7DniSofia.bg

Става опасно в София! Златко Баретата се прибра от морето, за да пази семейството на Трактора

7 Dni Sofia18.08.2023
payimage-423659

Златомир Иванов – Златко Баретата скърби неутешимо след поръчковото убийство на Алексей Петров, с когото бяха колеги в отряда на баретите преди 1989 г., а впоследствие – съдружници в силовото застраховане.

Златомир Иванов е бил сред първите, обадили се по телефона, за да изразят съчувствие и окажат морална подкрепа на жената до Трактора – Ива Павлова, признаха пред Lupa.bg съкрушени близки на Алексей Петров.

„Златан предложи на Ива помощ от всякакво естество, включително и негови момчета да поемат временно охраната над семейството, но вдовицата отказа“, разказа близък до Трактора. Друг споделя, че след вестта за убийството на Алексей Петров, екс командосът е прекъснал спешно ваканцията си на къмпинг „Гардения“ край Лозенец и се е прибрал със семейството си в София.

През 90-те години на миналия век Алексей Петров и Златомир Иванов бяха съдружници в охранителното дружество „Аполо и Болкан“, което се съравноваваше с мутренските групировки ВИС-2, СИК и „Корона Инс“ на Иво Карамански. Впоследствие разтуриха орталъка, но останаха близки приятели.

През лятото на 2008 г., когато Алексей Петров беше назначен за съветник на Петко Сертов в ДАНС, Златомир Иванов беше привикан на беседа в Държавна агенция „Национална сигурност“ в момент, в който беше разследван като един от босовете на дрогата в София.

Месеци по-късно – на 5 февруари 2009 г., обявеният за издирване от полицията Златко Баретата предпочете да се предаде на Алексей Петров в ДАНС, тъй като „напоследък арестантите на МВР умирали“. Битува версията, че Трактора е спасил живота на Златомир Иванов със задържането му, който бил поръчан за острел от конкурентен наркобос.

През 2013 г. Златко Баретата беше зрелищно прострелян с 4 куршума в центъра на София – на стълбите на Съдебната палата, докато влизаше в съда по дело за наркотици, а 2 г. по-късно  Алексей Петров оцеля при атентат с гранатомети, изстреляни по колата му, в столичния квартал „Кръстова вада”. В службите има оперативни сведения, че поръчителят на атентатите срещу Златко Баретата и Трактора е един и същ.