Вежди Рашидов депозира оставките си в деловодството на НС

880731

В деловодството на парламента, в 11:46 ч. и 11:51 ч. днес са постъпили последователно две писма от Вежди Рашидов до председателя на Народното събрание (НС),

Това потвърдиха за Novini.bg от пресцентъра на парламента. С първото писмо Рашидов подава оставка като председател на Комисията по културата и медиите, а с второто – като народен представител.

Припомняме, до оттеглянето на Рашидов се стигна в резултат на негови непремерени думи към жените, жертва на насилие, изречени в почивката на извънредното заседание на Народното събрание в понеделник – 7 август, на което се обсъждаха промени в Закона за защита от домашното насилие и в Наказателния кодекс. Изказването на Рашидов беше записано от микрофоните при председателското място, които бяха останали включени по време на почивката на заседанието. В дискусия със зам.-председателите на парламента Никола Минчев и Росица Кирова депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов каза: „Има и сега закони. Какво чешем езици. Всички к**ви се събудиха да се сетят, че преди 15 години са изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна“. В същия ден, след като изказването на Вежди Рашидов стана публично известно, от ПГ на ГЕРБ – СДС поискаха той да се оттегли от председателското място в Комисията по култура и от Изпълнителната комисия на партията, а скулпторът се извини за думите си.

Днес сутринта граждани се събраха пред сградата на парламента с настояване Вежди Рашидов да подаде оставка и като народен представител. Малко преди протеста дойде и официално съобщение, че Вежди Рашидов се оттегля и като депутат, и като член на ГЕРБ и напуска политиката.