Арестуваха 29-годишен, ударил бременната си в 7-я месец приятелка в Бургас

Image_15056778_40_0

Млад мъж от Бургас е арестуван след сигнал, че е посегнал на бременната си приятелка, съобщиха за „24 часа“ от Кризисния център за жертви на насилие и трафик.

Жената, която е в напреднала бременност, потърси помощ при нас на 1 август. Не бе настанена в центъра, но колегите веднага изготвиха документи за закрила, каза директорът на центъра Искра Делчева.

Поредната жертва на домашно насилие е на 23 г., бременна в 7-я месец. Насилникът е на 29 г., криминално проявен. В нощта на инцидента е употребил алкохол. Нападайки бременната си жена я бръска силно и тя пада по стръмни стълби. За щастие бебето е добре, установяват прегледите.

„Веднага подготвихме документите за налагане на ограничителни мерки, още докато извършителят бе в ареста“, уточни Невена Чайпек от Центъра за превенция на домашното насилие, който също като Кризисния център е към асоциация „Деметра“.

Междувременно от районната прокуратура днес внесоха в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г.К. Той е обвинен за това, че се заканил с убийство на жена.

Едновременно с това нанесъл на пострадалата и удари с ръце, което е събудило основателен страх за осъществяване на заканата.

Това е поредният случай на малтретирана бременна жена, само преди седмица с молба за защита при нас дойде друга, която за съжаление загуби бебето. Била е в 4-я месец, когато става жертва на насилник, казва Невена Чайпек.

От „Деметра“ отчитат ръст на сигналите от жени, жертви на семейно насилие в последните месеци и най-вече след случая с нарязаното момиче от Стара Загора.

“Само за първите 6 месеца на годината при нас в центъра са постъпили 84 души. Има завишение, като се има предвид, че за цялата 2022 г. те са 153. От тези 84 души, потърсили закрила, 81 са жени, жертви на домашно насилие от партньорите си. Останалите трима са мъже, но те се оплакват от внуци и други роднини”, казва Женя Петрова, директор на Центъра за превенция на домашното насилие.

Тя е притеснена, че напоследък драстично нараствали случаите на фрапиращо насилие над жени, причинено от партньори с психопатии. И дава пример с жена, която преди 7 години за първи път потърсила помощ при тях. Тя била жертва на своя партньор, който, освен че я биел, гасил фасове по тялото ѝ. Тогава жената е била настанена в кризисен център заедно с двете си малолетни деца. Наскоро обаче отново потърсила помощ – оказало се, че мъжът пак я тормози, като този път посягал и на бременната ѝ дъщеря.