Само в 7DniSofia.bg

Полицай №1 на София Любомир Николов удари първо по крадци и измамници с имоти

Image_14906951_40_0

Да е полицай, е в кръвта на новия директор на СДВР Любомир Николов. И баща му, и чичо му са работили в МВР. Двамата били на ръководни позиции, но не и толкова високи.

Именно тяхната кариера запалва Николов по полицейската работа. “Още когато бях в 5-6 клас, тренирах лека атлетика на стадион “Славия”, разказва пред “24 часа” старши комисарят. Заради близостта на пистата до 6-о РУ, където баща му Тодор бил началник в Охранителна полиция, след тренировки Николов ходел в районното. Там изчаквал смяната да свърши и се прибирали заедно. “Още тогава ми направи впечатление каква е работната организация и почувствах, че искам един ден и аз да облека униформата”, казва Николов. Чичо му Валентин пък бил началник на столичното 3-о РУ, където се и пенсионира през 2003 г.

След края на гимназията и задължителната по онова време казарма Николов е приет да учи “Икономика на търговията” в УНСС. Започва и почасова работа във фирма. Съдбата обаче си знае своето и офисът ѝ се намирал близо до летището в София и до помещението, където работели от Охранителна полиция. Така решил, че няма закъде да отлага, и през 2001 година постъпил в СДВР. Всъщност почти нямало промяна в локацията – отишъл да пази летището.

След като през 2003 г. се дипломирал в УНСС, се преместил.

Отишъл в Икономическа

полиция на Първо РУ

Именно работата в районното му помага да натрупа ценен опит. Там работил и по разследвания, в които се прилагали СРС-та, използвал целия набор оперативни способи, присъщи за полицейската работа. След 8 години работа попада в ГДБОП. Поканен е да се присъедини към сектор “Фалшификации”.

Петте години запомнил с акциите по разбити печатници за фалшиви пари. През март 2016 г. е ударена схема в Пловдив и са открити машините, холограмните стикери и сериозно количество фалшиви пари. Само с разбиването на тази печатница секторът, в който работи Николов, предотвратява разпространението на близо 50 милиона фалшиви евро.

В края на същата година тогавашният шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов, който е и бивш директор на СДВР, предлага на полицая да оглави сектора на антимафиотите във Варна.

Решението да се премести от родната София не би било леко, ако Николов не бе срещнал подкрепата на съпругата си Сени. Усмихва се, когато заговаря за нея. Благодари ѝ, че го подкрепя във всеки негов кариерен избор, въпреки че ѝ било нужно време да се ориентира във Варна и да намери и тя работа. В морската столица се ражда синът им. Там тръгва в първи клас и дъщеря им.

Периода във Варна описва като най-успешния в кариерата си заради разбитата група от корумпирани в Митница “Варна”, където са задържани всички началници на смени и ръководителят им.

Групата се събрала в апартамента на един от тях, за да разпределят “печалбата”, когато ги арестували. Операцията била много сериозна и изработена добре – включително със СРС-та, които заковавали подкупните. Антимафиотите знаели дори, че на листчета всеки записва по колко контейнера са минали през него и какви рушвети е взел.

Митничар е в основата на друга акция от периода на Николов във Варна. С колегите му разследвали трафик на хероин. Заловили банда, която опитала да прекара през митницата 400 килограма от дрогата, укрити в битумни ролки. Вместо да задържат дрогата и “да опънат тиранти пред медиите”, антимафиотите решават да направят т. нар. контролирана доставка и задържали и крайните получатели.

От варненския период помни и акциите срещу наркоразпространението, както и схема за издаване на фалшиви телкове.

От морската столица през март 2021 г. след преструктуриране на ГДБОП той оглавява отдел “Североизточен”. Така вече освен за Варненския регион отговаря за антимафиотите и в областите Търговище, Шумен, Добрич и Силистра.

Всъщност на този пост се задържа само месеци, защото настоящият вътрешен министър Калин Стоянов, тогава антимафиот номер 1, го кани за заместник. Така фамилията Николови се завръща в столицата и следват нови битови затруднения, но всички у дома го подкрепят без мрънкане.

Двете години в ГДБОП колегите му описват като “суперуспешни”, но Любомир Николов е убеден, че главната роля там е за Калин Стоянов, който неслучайно днес вече е МВР министър.

Всъщност старши комисарят за кратко излиза от ГДБОП, за да помогне във войната срещу изборната търговия и бежанския натиск, като шеф на полицията в Хасково. Веднага след изборите се връща при антимафиотите с награда.

В средата на юни е поканен да оглави СДВР: най-тежката дирекция, защото в София бандити от цялата страна идват, за да “опитат късмета си”.

“Не се замислих дълго. Аз съм човек, който обича новите предизвикателства. Затова и приех”, казва Николов. Разбира се, първо съобщил на съпругата, после на баща си. Тодор, като опитен полицай, който се гордее със своя син, винаги повтарял своя и на чичото съвет – Любомир никога да не се ядосва за работа.

Още в първите дни новият шеф на СДВР прави промени в дирекцията и дава на своите заместници нови ресори, за да ускори промяната в качеството на работа в дирекцията, но и в районните управления. Основен приоритет за Любомир Николов са превенцията и респектиращите действия на служителите към основния криминален контингент.

“Като намалим регистрираните престъпления, това ще позволи на полицаите да работят по-качествено и да даваме по-добри материали на прокуратурата, които да завършат с осъдителни присъди”, обяснява тактиката си като полицай номер 1 на София Николов.

За краткия си период, откакто е начело на СДВР, дирекцията вече има няколко успешни акции. В столицата бе арестувана група, крадяла техника от жилища. Ударите се правели, след като наемали домовете за по няколко дни от онлайн обяви. Миналата седмица била предотвратена имотна измама, при която мошеници опитали с фалшиви завещания. Така били спасени 2 жилища, но полицаите открили подготвени документи за още няколко.

Когато питат Любомир Николов какво прави в свободното време, честно отговаря, че помага на съпругата си за децата. Но винаги избират заедно Варна като семейна дестинация – морската столица има запазено място в сърцето на полицай номер 1 на София.