Само в 7DniSofia.bg

Карадайъ каза кои са виновниците в днешните смутни времена

христо-иванов-мустафа-карадайъ

Важно е да заявим честно и открито – ако българският етнически модел е дефектирал, с какъв модел продължаваме напред. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на среща „Към избори за Европейски парламент през 2024 г“.

Срещата е организирана с подкрепата на партия АЛДЕ и в нея участват лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, Анна Щюргх – член на комисията за изготвяне на манифеста на АЛДЕ, доц. д-р Харалан Александров – социален антрополог, Антоанета Асенова – член на борда на директорите на Европейския либерален форум и др.

Модел, който не се развива, дефектира и тук вече идва големият въпрос за либералите – какъв отговор ще дадем ние, либералите, за развитие на този модел за толерантност и заедност, подчерта председателят на ДПС.

Ние, либералите, имаме ли модел за решаване на етнически проблеми и конфликти, ние, либералите, имаме ли напълно осъзната концепция за ефективно противопоставяне на радикал – популисти, които налагат основно омраза в обществата ни. Има и още въпроси, допълни Карадайъ и попита има ли криза на толерантността, има ли материална база на толерантността в социо-културен смисъл, отговаря ли философията на заедността на съвременните европейски политически реалности и ценностни отношения, отговаря ли социо-културната база на толерантността и заедността на съвременната динамика на идентичностите в глобализиращия се свят, зададе базисни въпроси Кардайъ.

„Живеем в смутни времена“, каза Карадайъ и посочи параметрите на днешното време, висока инфлация, обедняване, които водят до тревожност, а това пък създава среда на радикализъм, противопоставяне, омраза и търсене на вина. И тя вината се намира.

„Най-големите виновници са малцинствата и техните лидери“, обобщи Карадайъ.