Само в 7DniSofia.bg

Темида прецаква Диана Димитрова за побоя?! Актрисата нарочила и свои колеги за лъжесвидетелстване

15-1-1280x1050

Над месец и половина мина след обжалването на Диана Димитрова по повод отказа на прокуратурата да разследва нанесеният й побой преди 5 години, а отговор все още няма. Прокуратурата се мотае и не е пратила до съда молбата на актрисата за обжалване. Това разбра „България Днес“ при справка в Районния съд и Районната прокуратура в столицата.

Интересното е, че законовият срок, в който прокуратурата трябва да даде на съда молбата на актрисата и Темида от своя страна да прецени дали да ги задължи да разследват или не, е 1 месец. На 5 юни този срок изтече и сега не е ясно какво следва. Най-вероятно идните седмици Районният съд ще се произнесе и тогава ще разберем дали Темида ще уважи молбата на актрисата и прокуратурата ще бъде задължена да продължи да разследва и да дири истината около побоя над актрисата.

Припомняме, че самата актриса бе разпитана по случая още миналата година на 20 декември. Там Димитрова е посочила името на насилника си. От прокуратурата категорично отказват да кажат за кого става дума.

Цялата история започна след пост във фейсбук, в който актрисата обяви, че е била пребита по време на снимки. Димитрова пази снимките, на които се виждат синините, цели пет години на стария си лаптоп. Но решава да ги покаже на цяла България едва в края на миналата година. Дни след публикацията Софийската районна прокуратура се самосезира.

„Преди пет години бях насилена от човек, чието име няма да кажа. Не знам как да се изразя, още не мога да си простя, че не взех мерки тогава“ – написа в профила си във фейсбук актрисата. Няколко дни по-късно даде още пояснения по случая: „Преди пет години се случи нещо ужасно, страшно и срамно. Срамно е, че замълчах. Срамно е да продължаваме да мълчим и да гледаме ежедневни убийства и насилие над деца, животни, мъже и жени. Притеснявам се, че България се е запътила стремглаво към дъното, откъдето изплуване няма“, написа Димитрова, но отново не назова кой я е бил. За сметка на това последва нов пост с конкретни подробности по случая.

„Трима колеги ме завариха на земята, след като ме повали в гардеробната. После получих силен шут в лицето“, обяви актрисата.

След като постът на актрисата нашумя и цялото общество се надигна, прокуратурата се самосезира и започна разследването. Малко по-късно то бе спряно, тъй като според следователите няма достатъчно доказателства, които да уличават конкретно лице в побоя, а и все пак са минали пет години и свидетелите са малко или много ненадеждни.

Дори и да се намери виновникът и да се докаже категорично кой е, за съжаление на Димитрова, той не може да бъде подведен под наказателна отговорност. Актрисата няма да може да го осъди, защото давността за такъв тип престъпление е до 5 години и вече е изтекла. Въпреки това художничката ще обжалва отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство за нанесения й побой. Това разбра „България Днес“ при проверка в Наказателния кодекс и от разговор с Диана.

„Това, че давността е изтекла, не значи, че няма виновен или че побоят не се е случил. Не, има виновен! Знам, че не лъжа, всичко това се случи“ каза пред „България Днес“ Диана.

По неофициална информация Димитрова ще се бори да докаже и лъжесвидетелстването на свои колеги от екипа на „Откраднат живот“. Това идва, след като преди няколко седмици излезе официален списък с имена на 31 човека от екипа на сериала „Откраднат живот“, които твърдят, че побой над Диана не е имало. Оказа се, че някои от тях, четирима засега, не са знаели, че имената им фигурират в този списък, и въобще за какво е този списък и какво пише в писмото към него.

„Надявам се прокуратурата да изгледа интервютата, които дадох, и да разгледа случая с подправеното писмо сериозно“, допълни Димитрова.

В най-скоро време предстои да разберем какво ще се случва оттук насетне и ще получи ли справедливост художничката или не.

„Надявам се, че с новия главен прокурор моят случай ще бъде решен справедливо.“ Това каза актрисата Диана Димитрова. Тя подчерта, че независимо кой ще заеме поста на Иван Гешев, най-важното е да възтържествува законността.