Радев проговори кога ще връчи първия мандат и коментира атентата срещу главния прокурор

румен радев

Ще връча мандата скоро. Скоро ще обявя и кога точно ще се случи това. Това заяви президентът, който посрещна научно-изследователския ни кораб „Св. св. Кирил и Методий“ във Варна.

„Искам да напомня, че 49-ото Народно събрание следва да приеме важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, по държавния бюджет, независимо от изхода на процедурата за излъчване на правителство. От това зависят парите на хората, модернизацията на страната и реформите, от това зависи и пълноценната ни европейска интеграция.

Очаквам парламентът да подходи отговорно и да изпълнява своите задължения. Скоро ще обявя и кога ще връча първия проучвателен мандат. Отговорност на политическите сили е как се договарят в парламента, при какви условия са готови да влязат в коалиционен формат на управление и как да съхраняват доверието на своите избиратели „, допълни той.

Държавният глава коментира и опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев в понеделник.

„Всяко посегателство срещу живота и здравето на български гражданин е недопустимо, а тук става въпрос за главния прокурор”, заяви Радев.

Той призова да бъде понесена цялата строгост на закона.

„Още повече, че тук става въпрос за посегателство срещу българска институция. Затова очаквам компетентните органи възможно най-бързо да установят всички обстоятелства по този случай и да изправят извършителите пред българския съд.

Подобни деяние трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона“, каза Радев и допълни, че не може да коментира повече в момент, в който се води разследване.