Само в 7DniSofia.bg

Джендър активистка предизвика производство за дискриминация срещу Слави заради „Песен за Лена“

слави трифонов

Образуваха производство за дискриминация срещу фирмата на Слави Трифонов заради „Песен за Лена“, пише „Сега“, позовавайки се на информация от Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Песента беше пусната в социалните мрежи и партийната тв „7/8“ преди месец. В нея главен герой е Лена Бориславова – бивш началник на кабинета на Кирил Петков, докато той беше премиер. В песента по адрес на Бориславова се сипят намеци и определения, които прекрачват всякакви граници на политическа сатира с добър вкус.

Жалбата в КЗД обаче не е подадена от Бориславова, която в момента е кандидат за депутат. Сигналът е пуснат от Геновева Тишева, казаха от КЗД. В момента Тишева, която е юрист, кара втори мандат като член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените.

Тишева е и в Съвета на настоятелите на фондация „Български център за джендър изследвания“. За производството пред КЗД първи съобщи самият Трифонов в подкаста на рапъра Йонислав Йотов-Тото. Според него сценаристите са направили песента, той е чувал само първия куплет и няма „представа за какво пеят, но трябва да имат свободата да я изпеят“.

В момента производството пред комисията е във фаза „проучване“, поясниха от КЗД. Тази фаза може да продължи и до два месеца за случаи с фактическа и правна сложност, казва законът. По време на проучването се събират писмени доказателства, необходими за пълното изясняване на казуса, като може да се ползват и външни експерти.

Всички лица, държавни и местни органи са длъжни да съдействат, да предоставят исканите сведения и документи и да дават необходимите обяснения. След проучването производството влиза във фазата на откритите заседания и накрая – КЗД обявява решението си. То не е окончателно и може да се атакува в съда.

КЗД може да налага глоби и санкции, както и да прави предписания, ако установи нарушения.

Миналия понеделник Бориславова заведе гражданско дело за обезщетение срещу „Седем-осми“ АД заради въпросната песен. В иска си за 40 000 лв. тя обяснява колко засегната и разстроена е била от песента, в която има обидни, грозни и вулгарни думи. Обявявайки, че е завела дело срещу сценаристите на Слави Трифонов, Бориславова каза и че ще има и още искове.„След сценаристите следват още няколко срещу мними обществени говорители и жълти медийни бухалки“, посочи тя във Фейсбук.