Само в 7DniSofia.bg

Социолог: На твърдия електорат на ГЕРБ и БСП хич не му пука за „Магнитски“!

димитър ганев

Без съмнение предизборната кампания ще бъде решаващият фактор кой ще е първи на следващите избори. Добрата стиковка или не толкова добрата между ПП и ДБ, трудната подредба на листи би могло да изиграе някаква роля – да ги повдигне или потопи коалицията.

Това каза пред Euronews Bulgaria социологът Димитър Ганев от „Тренд“.

При ГЕРБ очакванията за динамика не би трябвало да са големи, защото ГЕРБ разчита на твърд електорат от около 600 000 души, които ги подкрепят въпреки всичките сътресения.

„Български възход“ при една добра кампания има всички шансове да попадне в следващото Народно събрание. И обратното – кампанията може да ги потопи. От коалиция с ВМРО може да се спечели, но може и да се загуби. Важно е как ще се казва самата коалиция, как ще са подредени листите. Като идеологическа съвместимост са общо взето близо.

След списъка „Магнитски“ и Овчаров в него, при БСП смятам, че няма да има никаква промяна, защото те са с русофилски електорат, който не храни симпатии към САЩ. Там проблемите ще са от вътрешнопартиен характер.

ГЕРБ успяват да поддържат мобилизация на твърдия си електорат и едва ли ще бъде засегнат от името на Горанов в „Магнитски“. Това обаче ограничава възможността за привличане на нов електорат.

„Възраждане“ се движат на нива от около 12%, но няма да имаме изненада с кой знае колко висок резултат.