Само в 7DniSofia.bg

И Илияна Йотова разплака ,,Промяната“ за провала, присмя им се: ,,Дали зора се довърши…“

илияна йотова

Нека да си припомним как започваше „Политическата зима“ на Христо Ботев:

„Дали зора се довърши или се две нощи смесиха“.

Не ви ли прилича тази метафора на ситуацията, в която е страната ни, защото на моменти изглежда доста непрогледна.“

Това коментира в Калофер вицепрезидентът Илияна Йотова по повод липсата на мнозинство около декларацията на ПП, внесена в парламента и решението на формацията в понеделник да върне на държавния глава неизпълнен вторият мандат за съставяне на кабинет, предава БЛИЦ.

„От тук нататък вървим по конституционна процедура и президентът има 7 дни срок да връчи на трета политическа сила мандат. Коя ще е тя, предстои да видим. Това е изцяло негово решение. Отворили сме много сериозно кутията на Пандора, забелязва се разделение, омраза и противопоставяне“, добави тя.

„Смятам, че ни трябват нови хора, които да поведат България, но очевидно дебатът, който се води в НС, отношението между институциите и това, на което сме свидетели в последно време, показва, че до голяма степен политическата класа е изчерпана. Коя политическа сила и как ще реши да променя себе си, това зависи от самите тях, но ако искат да оцелеят, промяна трябва да има“, добави Йотова.

„Никой няма право да си присвоява думичката „промяна“ и да я закичва в името на своята политическа формация, защото промяната е процес, който трябва да обхване всички нас, няма изключения, коментира още Йотова.

„Понякога между редовете и фразите се разбира дали има уговорки между част от политическите партии, дали ще направят своя компромис, ще загърбят ли различията, за да има правителство“, отбеляза вицепрезидентът.

„Песимист съм, че ще има стабилно правителство с третия мандат. Ако има то ще бъде с много временен характер, с елементи на задкулисие, с много договорки помежду им, с различни компромиси и политически отстъпки“, призна Йотова.

„Очевидно трябва да минем още веднъж през избори, да чуем какво ще кажат хората. Аз не приемем тази теза, че нещата ще са същите и ние отново ще попаднем в тази ситуация. Нещата ще са същите, ако продължим да правим едни грешки като избиратели. Ако всеки един си направи сметката какво е видял за толкова време от началото на миналата година досега, ще си направи много точен извод как да реагира, за кого да даде своя глас и какво да изисква от политиците си“, убедена е тя.

„Тези безспорни скандали, насъсквания между личности и партии в парламента обезверяват хората и ги карат да си останат по домовете. Всички партии се кълнат, че са диалогични, но диалогът е инструмент. Важното е с какви цели ще бъде постигнат“, смята вицето на Радев.

„Така че преценката за третия мандат е изцяло на президента, най-вероятно той ще се ръководи от това коя партия може да събере най-много гласове за ново правителство“, каза още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът беше в Калофер по повод 175 години от рождението на Христо Ботев.