Времето полудява! Проф. Рачев бие аларма: Трябва да обърнем внимание. Тази битка я водим всеки ден

проф. георги рачев

Битката със замърсяването на въздуха я водим всеки ден, но не България е водеща страна в това. Най-голямото замърсяване идва от Китай заради производството на въглища. Всички разбрахме, че трябва да се откажем от въглищата. Китай формира може би около 23% от световното замърсяване, а иска да остане развита страна. Това каза тази сутрин в ефира на bTV климатологът проф. Георги Рачев.

„Съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата е това, на което трябва да обърнем внимание, защото през последните няколко милиона години не е имало такова голямо съдържание, което е абсолютно сигурен показател за затоплянето, на което ставаме свидетели“, поясни проф. Рачев.

„До 2000 г. е пресметната средната глобална температура за миналия век. Ще се стигне някакъв праг, след който няма връщане назад. Пак ще спомена производството от въглища, които използват най-вече в Китай, защото това е най-голямото замърсяване.

В България през последните 50 години никога не сме дишали по-чист въздух. През последните четири години Перник е бил пред евакуация, ако са се спазвали някогашните норми. А това, че ние сега се радваме на относително чист въздух по европейски стандарти, не бива да ни успокоява.

Мъглата, примесена с всичко, което изхвърлят старите автомобили, дава това, което можем да видим и с просто око. Този проблем няма как да се разреши с магическа пръчка. Трябват много пари!

Швейцария, например, спря електрическите автомобили, за да не останат без ток. Германия губи 1 трилион долара само от високите цени, съкращават се и работни места, а ние, на този фон, купуваме скъпи стоки. Няма как да станат така нещата“, каза още проф. Рачев.