Гърми скандал! Проф. Пламен Киров: ,,Промяната“ да не са богопомазани?! Извращават Конституцията

проф. пламен киров

Президентът и партиите извращават конституцията, заявява пред Епицентър.бг проф. Пламен Киров, конституционалист, преподавател по право в СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш член на Конституционния съд. Той тълкува така разтягането във времето на сроковете за връчването на мандатите. След като държавният глава заяви, че ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство след Нова година, проф. Киров предполага, че това ще стане по Ивановден.

С връчването на мандатите Радев е излязъл извън всякакви разумни срокове, категоричен е конституционалистът.

Условията, които от ПП поставят – включително да бъде променен основният закон, са смешни! Те да не са някаква богопомазана политическа сила, възмущава се бившият член на КС.

– В конституцията, чл. 99, ал. 3, се посочва 7-дневен срок за даване на втория мандат…
– Не, 7-дневният срок не се отнася за втория мандат, а за третия.

– Но в ал. 3 е казано „в срока по предходната алинея“, а там има 7-дневен срок?
– 7-дневният срок се отнася за третия опит, не за втория. След като вторият опит за правителство се е провалил, президентът трябва в 7-дневен срок да връчи третия проучвателен мандат на парламентарна група, която той избере.

– Досега такова разтягане във времето за връчване на мандати не се е случвало. Сега това става с обяснението, че се дава време на партиите за консултации. Правилно ли е?
– Това е една мантра, едно извинение, един смокинов лист, който не прикрива никакви срамотии. За всички е ясно, че достатъчно много време беше дадено на политическите партии в парламента да водят преговори дали пред лицето на обществото, дали тайно, дали по молове и градинки – да водят разговори, за да могат да формират някакви коалиционни блокове, така че да бъде излъчено правителство. И на първата политическа сила, която по конституция трябва да получи първия мандат, и на втората политическа сила им е ясно, че техният ред ще дойде. Те имаха достатъчно много време да си направят консултациите, да потърсят подкрепа – съмишленици в Народното събрание, така че да получат мнозинство техните опити за формиране на правителство. Какво повече време да бъде давано?! Всичко е ясно за всички! Единствено само на българския президент това не му е ясно. Ясно му е, но той просто си играе със сроковете.

– Тази игра със сроковете, този смокинов лист, който държи президентът, не удължава ли прекомерно действието на техническото правителство? Едва ли авторите на конституцията са имали предвид, че това служебно правителство, което трябва просто да проведе изборите, ще управлява като редовно в продължение на месеци?
– То може да упражнява изпълнителната власт и в продължение на години, ако президентът продължава по този начин да действа. Тук се извращава духът на конституцията, принципите на конституцията, идеята за парламентарно управление. България по силата на чл. 1, ал. 1 от конституцията е република с парламентарно управление. Следователно, целта на цялата процедура по чл. 99 от конституцията е да се излъчи правителство. А не да се търси най-добрият момент за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Имам чувството, че второто е основна цел на президента, а не формирането на правителство.

– Какво печели президентът от една по-пролетна дата за провеждане на изборите? Той не се явява на тях?
– Той не се явява, но неговото служебно правителство продължава да управлява.

– Печели власт, така ли?
– Така ми се струва, други подробности не ми е съдено да знам. Най-вероятно има и влияние върху него отвън.

– Но Радев на практика влиза в колаборация с политическите сили, те не се възмущават от бавенето на мандатите?
– Може би има задкулистни договорки или просто една симбиоза, която в момента ни дава резултата, който наблюдаваме.

– Кой извращава конституцията – президентът или партиите?
– Всички заедно, защото забележете какви условия поставя „Продължаваме промяната“, за да предложи правителство на малцинството. Те просто са смешни. Включително да бъде изменена конституцията, да бъдат приети определени закони, Народното събрание да прегласува измененията в Изборния кодекс. Тези условия са смешни. Никой уважаващ себе си политически субект не би ги приел, освен това – от каква позиция ПП поставят ултиматуми, както на президента, така и на другите политически партии. Те да не са някаква особена, богопомазана политическа сила, за да поставят тези условия на останалите, които участват в процедурата. Всичко това ще катастрофира, но президентът ще връчи проучвателния мандат на акад. Денков някъде по Ивановден, най-вероятно. Това излиза извън разбирането за разумен срок, което е принцип в публичното право, включително в конституционното право. Ние вече сме напуснали всякакви разумни срокове. И това е ясно за всички.

– Докъде ще доведе това?
– До допълнително ерозиране на конституционно установения ред. Всеки държавен орган ще започне да тълкува конституцията така, както му говорят интересите и ще действа съобразно тези свои интереси. Докато накрая се появи мнозинство в парламента от две трети, защото с такова мнозинство може да бъде изменена конституцията от Обикновено народно събрание, и това мнозинство ще обърне с хастара чл. 99 – ще предвиди за президента срокове не по дни, а по часове. И освен това това мнозинство ще вкара служебното правителство в конкретни минималистични правомощия и ще върже ръцете на служебните правителства. Това е, което ще се случи рано или късно.

– Няма ли да стане друго. Това обезсмисляне на конституцията да цели едно голямо политическо „зануляване“ 32 години след демократичните промени и тръгване, например, към президентска република?
– Те, може би, ще „занулят“ държавата и българската нация, както са тръгнали, а не политическата система. А с това, което върши президентът, президентската република е една химера. Това никога няма да се случи, като се вижда по какъв път е тръгнал българският президент.

– Възможен ли е в България нов режим от типа на 19-майския?
– Не, защото на 19 май 1934 г. ние сме имали армия, която е способна да вземе държавната власт, включително и чрез преврат. В момента нямаме такава армия.

– Аз имам предвид нещо друго, не технически кой ще извърши преврата. А недоволството от партиите, които не са в състояние свършат основната си работа – да излъчат правителство, да породи желанието за президентска република. За „силна ръка“, която да въведе ред, след като партиите не могат.
– Не знам доколко може да се разсъждава в тази посока. То може да има желание в българския народ накрая да дойде „силната ръка“, проблемът е, че няма „силна ръка“. Защото се оказа, че вместо „силна ръка“, ние имаме само меки китки.

– Вие не виждате Радев в ролята на „силната ръка“?
– Не!


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории