Удар за полицаите: От ВАС отмениха окончателно ключова наредба, спират им парите за тези дейности

полиция

Петчленката на Върховния административен съд отмени окончателно наредбата за безплатна храна и напитки на полицаите, съобщиха от ВАС.

Решението на петчленката потвърждава решението на тричленния състав на ВАС от 19 август 2022 г., с което е отменена Наредбата за определяне на условията и реда за осигуряване на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна на служителите на Министерството на вътрешните работи. Парите са за дейности, свързани със специфичен характер на труда, и осигуряване на левовата равностойност на ободряващи напитки на полицаите по време на нощните им дежурства от 22,00 до 6,00 ч.

Административно дело № 9825 от 2022 г. беше образувано пред ВАС по касационна жалба на министъра на правосъдието, а административното дело пред тричленния състав беше образувано по жалба на физическо лице полицай.

Петчленният състав приема изводите на тричленния състав, че при издаването на наредбата са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила.

Според мотивите, от вътрешното ведомство не са спазили законовото изискване да посочат необходимия бюджет, както и очакваните резултати, включително финансовите, ако има такива. Няма информация за спазването на основните принципи за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност, и това води до извода за нарушение на административнопроизводствените правила. Това е основание за отмяна на наредбата, пишат от ВАС.