Само в 7DniSofia.bg

Министърът на отбраната: Имаме въоръжение! В процес на „канибализация“ на военна техника сме

димитър стоянов

Имаме повече въоръжение, отколкото е необходимо за мирно време. Не бива да забравяме, че трябва да оставим въоръжение, което да послужи за резервни части. Ние в момента сме в процес на канибализация на техника. Причината е войната в Украйна. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред БНТ.

Относно предоставянето на оръжия в помощ на Украйна той уточни:

„Ще постъпя консервативно спрямо решението на 48-ото Народно събрание. Като министър на отбраната моята основна цел е да запазя способностите на българската армия. Няма да бавим топката. В крайна сметка ние сме парламентарна република. Започнахме днес да работим по анализ и целта е да определим кои способности ние не трябва да губим задължително.“

„Близко до нас има конфликт и всеки един конфликт поражда рискове за националната ни сигурност. Аз трябва да мисля в точно тази посока – как да минимизирам тези рискове. Ние мислим за модернизация на българската армия, работим в тази посока и се надяваме да има резултати“, добави министър Стоянов по отношение на това, че България се намесва във войната в Украйна.

Във връзка с твърдението на министъра на отбраната на Латвия, че подобна позиция на България е вид предателство, Стоянов заяви:

„Аз лично не се чувствам предател, не съм предал никого, най-малко родината си. България е суверенна държава и изпълняваме решенията на Народното събрание. Нашата позиция я формулира Народното събрание.“