Само в 7DniSofia.bg

Депутатите на крака! Рашидов даде култов стар на днешното заседание на парламента

вежди рашидов

С поздрав към имениците за Димитровден, отправен от председателя на 48-о Народно събрание (НС) Вежди Рашидов, започна днешното пленарно заседание. „Честит празник на всички Митковци, да са живи и здрави“, обърна се той към празнуващите имен ден днес.

В началото на заседанието се регистрираха 213 от 240 народни представители. След това депутатите приеха седмичната програма.

В дневния ред е включено проекторешение за промени в правилника на Народното събрание, с което се предлага комисията по конституционни и правни въпроси да бъде разделена на две. Предвидено е още разглеждането на 23 проекта за решения за избор на постоянните комисии в 48-ото Народно събрание.

В програмата е включен и проект на решение за задължаване на Министерския съвет в срок от седем дни, при спазване на законовите изисквания, да внесе в Народното събрание всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост, във връзка с подаване към Европейската комисия на искане за второ плащане към 31 декември 2022 г. Предложението е внесено от Томислав Дончев и група народни представители.

По предложение на ГЕРБ-СДС депутатите ще изслушат служебния министър на енергетиката Росен Христов относно доставките на газ в България от 27 април 2022 г. досега.

Утре като първа точка е предвидено изслушване на управителя и Управителния съвет на Българска народна банка относно готовността на Република България за членство в еврозоната. Предложението е на „БСП за България“. След това, по предложение на ГЕРБ-СДС, депутатите ще обсъдят проект на решение във връзка с приемането на еврото в Република България.

В програмата за четвъртък е включено и изслушване на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев относно мерките, които МВР разработва и внедрява за превенция и преустановяване на нарушенията на Закона за движение по пътищата и правилника за неговото прилагане, причинени от водачи на МПС употребили алкохол и наркотични вещества.

В петък депутатите отново се предвижда да изслушат служебния вътрешен министър относно дейността на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет във връзка с наводнените села в Пловдивска област през месец септември тази година – проведени заседания, взети решения и отпусната помощ.

За петък е предвиден и редовен парламентарен контрол.