Само в 7DniSofia.bg

Професор влезе в БНР и смълча жълтите павета: 130! ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват след изборите

7 Dni Sofia21.04.2024
1

Сегашната сглобка е невъзможна след изборите на 9 юни, но за сметка става възможна Тройна коалиция – ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“.

Това сензационно заяви бившият директор на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Резултатът от вота в брой депутати ще е 70:40:40:30:20, според математика.

ГЕРБ ще се преборят за 70 народни представители, ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“ ще имат по 40, БСП – 30, а ИТН е последната партия, която ще влезе в Народното събрание, като ще радва на 20 свои депутати.

Той обаче не изключва в парламента да влязат и още 2 формации – на Вили Лилков и на алтернативната левица на Мая Манолова. 

Константинов предположи, че може да се направи управляващо мнозинство от тройна коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИТН. По думите му от ПП-ДБ са направили всичко възможно през последните месеци, за да намалят резултата си.

„Полувлизането в Шенген е обидно за България, а конституционните им промени са глупави. Никой не стана да ги похвали. Това, че сме по-богати, е обективен процес и не може да се приписва на един или на друг. За съжаление обаче неравенството у нас е потресаващо. Истинските хора, които страдат, не излизат от вкъщи и са обидно бедни. Те не се разхождат по жълтите павета“, каза още Константинов.

Според него, за пореден път да гласуват ще излязат само около 40% от имащите право на глас. Той коментира още каузата на евродепутата Иво Христов от вчера за президентска република. Според него, подобен модел няма как да се случи у нас, колкото и хората да не харесват партиите си, показвайки го на изборите.

Той очаква 2 млн. души да излязат да гласуват на изборите 2 в 1. „Драги българи, излезте и гласувайте. На пазара има достатъчно стока, от която да се избере“, призова проф. Михаил Константинов. Той очаква ГЕРБ, ДПС и ИТН да качат резултатите си на предсрочните парламентарни избори.

Според него ПП-ДБ сами са се изтикали от една възможна власт след предсрочните парламентарни избори. ПП-ДБ са си абсолютно виновни за това, което се случи, заради неумение в политиката, посочи проф. Константинов.

Той смята, че проект на президента Румен Радев може да бъде възможен само ако държавният глава излезе от президентството и го оглави. Ако той оглави политически проект, щял да се бори за президентска република. В България обаче няма условия за президентска република. Може да се даде малко повече власт на президента, но президентска република в чистия ѝ вид няма как да има, смята той.

Проф. Константинов се надява още Конституционният съд да отмени конституционните промени, извършени в Основния закон в края на декември месец миналата година.