Пак ще ни цакат! ,,Промяната“ иска задължително две тарифи за ток, газ и вода: Даже закъсняваме!

владимир табутов

Дефицитът, който бе съобщен от служебния министър на финансите, е прекалено висок. Не мислим, че това е реалистично. Следващата година би трябвало да е между 2 и 3%. Получихме атестат за качеството на бюджета, който направихме миналата година – има достатъчно средства.

Пари има. Бюджетът трябва да предоставя достатъчно средства за политиките, за които народът се е обединил, че трябва да съществуват. Такава политика са субсидиите за домакинствата и бизнеса за високата цена на електроенергията.

Това заяви без да представи конкретни разчети депутатът от „Продължаваме промяната“ Владимир Табутов пред Bulgaria ON AIR след отчета на служебния финансов министър в парламента и обявените планове за Бюджет 2023.

„Трябва да се увеличи минималната работна заплата, има достатъчно средства. Очакваме увеличение на пенсиите, има средства“, категоричен бе Табутов, според когото някои политици използват темата за бюджета като инструмент за прокарване на политики.

„Бихме подкрепили таван на цените на газа. Задължително две тарифи за потребление на ток, газ и вода. Задължително оптимизиране на харчовете в енергетиката чрез дефиницията на „енергийна бедност“. Проблемът е в администрирането на разпределението на средствата. Другите държави в ЕС са привели дефиницията в законодателството между 3 и 5 г., ние значително закъсняваме“, обясни Табутов.

Депутатът попита защо трябва да даваме субсидия на домакинство, което топли басейн, а не да разпределяме повече средства към енергийното бедните семейства.

„В събрание на парламентарната група не сме обсъждали условия, които да поставяме пред БСП. Предложението и подкрепата на Нинова за Рашидов доста ни изненада. Идеята беше да се консолидираме как да гласуваме – да се въздържим или да гласуваме „против“, каза още Табутов.

Той се надява да не се връща хартиеното гласуване, тъй като, по думите му, това би било крачка назад. Но се опасява, че има голяма вероятност това да се случи. От „Продължаваме промяната“ са категорично за приемане на еврото. Подкрепят и предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна.

„Ще положим всички усилия да съставим кабинет, ако вторият мандат бъде в нашите ръце, без да прекрачваме принципите, които сме споделили. Да не влизаме в задкулисие, да образуваме мнозинство, което спазва антикорупционната ни политика. По-интересно е къде ГЕРБ ще търсят партньори“, посочи още Табутов.