Само в 7DniSofia.bg

Скръбна вест! Внезапно ни напусна големият скулптор Георги Костурков – Джорджи

свещ

Внезапно ни напусна скулпторът Георги Костурков – Джорджи, родом от симитлийското село Полето, предава simitli.info.

Джорджи, както го наричаха всички, заминава за Австралия преди повече от 45 години, където живее и твори до сетния си дъх.

През 2014 година се завръща в България, за да открие своя специална изложба в Арт салона на БНР – Благоевград, озаглавена „Завръщане“.

Георги е едва 26-годишен, когато напуска България. Той е принуден да поеме пътя на беглец. В тежкото време на Втората световна война баща му е убит.

Бедността и отчаянието се изправят пред майка с четири деца. Тогава тежкото решение взима дядото – завежда го в София и три дни спи до леглото му в сиропиталището.

Георги израства по пансионите – София, Банкя, Петрич, като през цялото му нерадостно детство го следват единствено мечтите му и големия му талант – рисуването.

Учи в Техникума за художествени занаяти, където съдбата го среща с най – добрите за времето си български скулптори, както и с големия художник Гогушев. Костурков запомня съвета на един самоук каменоделец – „занаят не се учи, той се „краде““.

Със същата упоритост Георги Костурков тръгва към Художествената Академия, със същия успех режимът пречупва крилата му. Но и шансът не закъснява. Подписва договор с италианска компания. Георги вече знае – пътят е към Италия. Мечтата му е да се запознае с великия български скулптор Асен Пейков. Получава виза за Югославия и тръгва към родината на великите художници и скулптори.

След дълго пътуване пристига в Рим и се среща с Асен Пейков. Следват тежки дни и нощи в лагер за емигранти, проучване на Интерпол за надеждност.

От няколко предложения накъде да поеме, той избира Австралия…. Първите пет години работи като общ работник в солните мини и събира пари за поредната си мечта – самостоятелна изложба. Там идва и първата му истинска награда. Картината “Златно сияние” печели овациите на критиката и почитателите.

Следват самостоятелни негови изложби в Мелбърн, Сидней, Канбера. Неговите творби намират специално място в галериите на Австралия. През 1988 година той е поканен да направи модел на скулптура, която се връчва за успехи в туризма. Конкурсът е спечелен от него. Следват редица успехи. Видни българи, дошли в Австралия, са гостували в неговия дом.

Светла му памет!