Политолог хвърли бомба в ефир: Кирил Петков вече не е премиер! Агонията му сега започва

кирил петков

„Тази коалиция дойде на власт преди 6 месеца в името на битката с корупцията. Мисля си, че водещата партия в тази коалиция е на министър-председателя.

Те обаче изобщо не са си давали сметка къде са дълбоките корени на корупцията в България. Къде е дълбоката възможност да се разклати едно управление, което беше оголено от войната в Украйна. Това са поредицата от руски зависимости.

В момента, в който са прекъснати едни финансови потоци, се настаняват други финансови потоци и се случи нещо, което накара коалицията да експлодира“, коментира социологът Боряна Димитрова – управител на агенция „Алфа Рисърч“ в ефира на БТВ.

„Има червени линии в правителството, вътре в партиите, тоест те са достатъчно неустойчиви. Предсрочни парламентарни избори, които очевидно са голяма степен вероятни, ще ни донесат още по-разнопосочен, пъстър и фрагментиран парламент“, посочи тя.

Агонията сега започва, защото Кирил Петков е вече само формално министър-председател, тъй като правителството е изгубило своето мнозинство, смята и политологът Димитър Ганев.

„ГЕРБ и „Възраждане“ ясно изразиха позиция, че няма да подкрепят този състав на кабинета. Друг вариант е нов състав на правителството в рамките на това народно събрание, но при него Кирил Петков категорично няма да бъде премиер“, смята още той.

Политологът Димитър Аврамов призова влизането в еврозоната да бъде осигурено, защото това ще гарантира стабилността на доходите на хората, стабилността на икономиката и на националната сигурност на страната. Според него в парламента трябва да се говори за това, че мястото на България е в ЕС, за стабилната ни икономика и икономическото развитие и за това да бъдем част от западния свят.