Наистина ли Путин е тежко болен? Детайл от срещата с Шойгу взриви мрежата

phpkd2wjv_559x345

Изминаха почти два месеца откакто президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на „специалната военна операция“ в Украйна. През цялото това време неговите изяви бяха много ограничени, често само за да отправя заплахи към страните по света, подкрепящи отбраната на Украйна, пишaт медиите в Испания.

В тези редки публични изяви, всеки жест на Путин, всеки малък детайл пред камерите прави впечатление, като експертите търсят знаци за менталното и здравословното му състояние. Срещата на руския президент с министъра на отбраната Сергей Шойгу накара някои анализатори да се притеснят сериозно от начина, по който той се държи за масата, заемайки неестествена за него поза.

Патрисия Сентено, експерт по невербална комуникация, разглежда ситуацията и посочва възможните причини: „Или държи масата за да не падне, или не му харесва това, което министърът на отбраната му съобщава. Другата възможност е да има стомашни болки“, смята тя.

Хосе Луис Мартин Овехеро, професор по невербална комуникация и публично говорене, също е съгласен:

„Може да се дължи на здравословен проблем. Може да е и неволен жест на напрежение, показващ, че нещо го е накарало да се почувства неудобно. Това е странно за Путин, още повече – като се има предвид присвита позиция на тялото му.

Свързан ли е жестът с дясната ръка на Путин с КГБ?

Много се говори за друга физическа черта на руския лидер, а именно – неговата походка. Знае се, че когато ходи, неговата дясна ръка е почти неподвижна, за разлика от лявата. Характеристика, която е анализирана от British Medical Journal. Според проучването, базирано на преглед на различни видеозаписи на високопоставени руски служители, се твърди, че това може да е наследство от периода му в съветските служби за сигурност.

„Това може да е резултат от поведенческа адаптация, вероятно предизвикана от обученията по боравене с оръжия в КГБ, при които обучаващите се учат да държат дясната ръка близо до тялото си. Това им позволява, ако се наложи, бързо да извадят оръжие“, се казва в проучването, публикувано през 2015 г.

Същото нещо се наблюдава и при други висши служители и довереници на Путин, включително Дмитрий Медведев , Сергей Иванов и Анатолий Сидоров, пише Блиц