Само в 7DniSofia.bg

Крие ли Петков полети, за да умилостиви примата на вълкочервенковския социализъм Нинова

articles__f356f20f9e8ed34c8221197a125439f8

Необозначен украински товарен самолет кацна в България от Жешов, Полша. Какво ли значи това?

Колегата Драгомир Младенов ми обърна внимание към един много интересен полет, осъществен от полския град Жешов до летището в София. Украински самолет Антонов Ан-124, който е от серията на най-тежкотоварни серийно произвеждани самолети, на украинската компания „Антонов“, извършваща изключително товарни полети. Полетът не е обявен, но може да се проследи през системата flightradar24.

В Жешов се намира полска военна база, както и летище, много близо до украинската граница (на 90 километра от нея), които от началото на руското нашествие в Украйна се превърнаха в център за събиране на военна помощ от страна на НАТО за украинската армия. Само за последните 24 часа са извършени шест полета по снабдяване от страна на Съединените щати и Великобритания до Жешов – сред доставеното днес въоръжение пристигна и голяма пратка ПТРК Javelin.

Оттук следват няколко въпроса, които пък са изключително насочени към министър-председателя Кирил Петков:

1. В условията на липсата на решение на Народното събрание (все още, надявам се скоро да стане факт) за оказване на военна помощ за Украйна, извършват ли се оръжейни доставки и, ако да, по каква линия?

2. Поел ли е министър-председателят някакъв такъв ангажимент пред представители на украинската държава или пред някой от съюзниците ни от НАТО на фона на неговите многобройни заявки, че „никакви ракети няма да се пращат никъде“ и особено на фона на явната съпротива на ретроградните путинофили от БСП?

3. Контролът на износ на продукти, свързани с отбраната, се осъществява по линия на нарочно съществуваща за това междуведомствена комисия. Износ могат да извършват физически и юридически лица, регистрирани по реда на Търговския закон, както структури на централната администрация на изпълнителната власт, ръководени от министри, Държавна агенция „Национална сигурност“, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана. Физически и юридически лица, регистрирани по реда на Търговския закон, могат да извършват износ на продукти, свързани с отбраната, след получаване на лиценз, издаден от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, и разрешение за износ, издадено от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение при министъра на икономиката и индустрията. Вицепремиерът Корнелия Нинова заяви пред Народното събрание, че България не изнася оръжия за Украйна, а ако се приеме такова решение от НС, тя няма да го подпише като ресорен министър и БСП ще напусне управлението. В контекста на това следва да се попита – каква е целта на този полет, знае ли правителството на Кирил Петков за това и има ли връзка това с анонсираното му посещение в Киев идната седмица, където щял да води и още хора от управляващия файтон на селфи тиймбилдинг за сплотяване на разпадащата се коалиция?

Правителството на Кирил Петков дойде със заявки за пълна прозрачност и отчетност пред обществото. И искаме точно това. Крайно време е българското правителство да изясни своята позиция и да вземе ясно становище за военната помощ за Украйна. Крайно време е то да заяви своята позиция пред избирателите и пред цялото общество, защото дребните апаратни и политически хватки, каквито виждаме през последните седмици, няма да го спасят в политическото му бъдеще, нито ще му гарантират мандат за управление.

Кабинетът трябва да каже ясно – подкрепя или не подкрепя военната помощ за Украйна и ще поеме ли ангажимент за нейното осъществяване (какъвто се надявам да поеме)? Всичко друго е „прах в очите“ – през отменяне на заседания на комисии, през безумни публични заявки от типа на „никакви ракети няма да пътуват никъде“, за да умилостиви примата на вълкочервенковския социализъм Корнелия Нинова, до евентуално необявени полети и тайно поети ангажименти, за да не се счупи пък коалиционния рахат и да няма нови меморандуми (за комисионни не знам) като този с Gemcorp, подписан под бурните овации на Кирил Петков

От Фейсбук профила на Димитър Стоянов