Агенцията по заетостта прави регистър на лентяите, които нито работят, нито учат

orig-90682526934053744

Да се създаде специален регистър към Агенцията по заетостта, през който служителите в нея да разполагат с информация за това къде са и какви са причините 900 хил. българи у нас нито да учат, нито да работят, решиха депутатите със 135 гласа „за“ на първо четене в Закона за насърчаване на заетостта.

Данните за неактивните лица в регистъра ще се събират през НАП, МОН, ГРАО, НСИ, АСП и др., предвижда проекта, внесен от ГЕРБ-СДС начело с бившата социална министърка Деница Сачева. Те обаче няма да бъдат публични и няма да могат да се изискват по Закона за достъп до информация.

В момента трудовите инспектори на Агенцията по заетостта могат да консултират, да регистрират като безработни хората, които не учат и не работят, да им предлагат да придобият нова квалификация и да им търсят подходяща работа.

„С новите текстове ще им дадем възможност и да насочват икономически неактивните лица към валидиране на получените извън училище умения“, мотивира се преди време Сачева.

Една част от тези хора притежават умения, придобити неформално – като хоби или при работа без договор в различни сектори в земеделието и животновъдството. Друга част са млади пенсионери, които също могат да допринесат с опита си за развитието на икономиката на България. Има и такива, които не работят, за да се грижат за близки. Валидирането на знания ще се случва в базите на Държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“. Така хората ще могат да получат сертификат, за уменията си.

Обучението ще е до 18 месеца. За предварително регистрираните като безработни се предлага да се осигурят средства за стипендии, транспорт и квартира за времето на курсовете.

Паралелно социалното министерство и Агенцията по заетостта трябва да правят анализи и прогнози за необходимостта от работна ръка, за да могат правилно да се планират политиките за заетостта и да се търсят повече инструменти за подкрепа на стартиращите и развиващите се компании, включително с европейски средства.

Оказа се, че над 900 хил. български граждани на 16 до 65 г. възраст нито учат, нито работят, нито са регистрирани в бюрата по труда. Около 17№ хил. от тях са между 19 и 29-годишна възраст. Като причини се посочват липсите на умения, здравни проблеми, семейни пречки или бариери заради географска отдалеченост, припомни доклада на агенцията Севим Али от ДПС. Според него е важно тези 900 хил. да заемат мястото си на пазара на труда, а и да се сдобият със сертификат за знанията и уменията си.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории