Промени: Рязко понижават ключова лихва при просрочени задължения

бнб

Депутати от всички партии от управляващата коалиция внесоха проектозакон в Народното събрание за намаляване на законната лихва. В момента тя е 10% върху забавени задължения плюс основния лихвен процент на БНБ (в момента 0%).

Подписа си под законопроекта са сложили Мартин Димитров и Георги Ганев от Демократична България, Любомир Каримански от ИТН, Румен Гечев от БСП, Ивайло Шотев от Продължаваме промяната и др.

Те предлагат законната лихва върху физически лица да се понижи до 4%, а за търговци да е 8%. Не е ясно каква ще бъде тя за лица, които нито са търговци нито граждани, като фондации, сдружения, асоциации и т.н.

Какво е законна лихва?

Законната лихва е предвидена в чл. 86 от Закона за задълженията и договорите. Тя се определя с постановление на Министерски съвет, като за последно това е станало през 1994 г. Законната лихва се изисква от граждани и фирми, които са в просрочие по свои задължения. Тя е годишна и в момента е 10%.

Така например ако всеки, който по договор дължи 100 лв. и се забави с една година за изплащане на своето задължение трябва да плати 110 лв.

Има частни случаи (в договори за кредити и т.н), където за неплащане на дадено парично задължение е предвидено неустойка която освен законната лихва включва и някаква добавка.

Какви са мотивите на вносителите?

Запазването на действащия размер на законната лихва върху просрочени парични задължения от над 10% в настоящата икономическа и финансова ситуация на растящи цени на енергоносители, горивата, основните стоки за бита, висока инфлация и съответно висок основен лихвен процент на БНБ и ниски лихви на банките е неоправдано и го прави прекомерно завишен, пишат в мотивите си от вносителите.

Това променя самата правна природа на законната лихва според вида на правния субект или неговото качество.

Това означава, че заплашеният от изпадане в крайна бедност и недохранване български гражданин, от гледна точка на задължението за законна лихва по негови просрочени парични задължения, е поставен от закона наравно с голямото предприятие с многомилионни годишни обороти от търговска дейност.

Промените в закона, ако бъдат приети, ще имат действие върху бъдещи казуси.