Само в 7DniSofia.bg

Ефектът “Просто Киро“: Исторически рекорди на горивата у нас, шофьорите си скубят косите

Fuel pumps petrol

Цените на горивата достигнаха нови рекордни стойности, призна пред БТВ Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. По думите му това е най-високата цена, която той помни. Дизелът вече се продава над 3,10-3,12 за лева за литър.

„Ценообразуването е на всеки 10 дни. Средното поевтиняване на петрола е с 1 или 2 долара“, уточни Хаджидимитров. Той отбеляза, че много дълго време компаниите у нас са работили с много малка надценка, което много бавно се е отразило на увеличаването на цените. Така експертът коментира факта, че в момента на световните борси има поевтиняване на горивата, а у нас – те поскъпват.

По думите му хората са спрели да пътуват през последните 2 седмици, което допълнително е повлияло на цените. Хаджидимитров се оправда, че е трудно да се направи твърда прогноза за поевтиняване на горивата, защото те зависят от събитията в света.

„Пределна цена ще има, ако се случи нещо извънредно на международните пазари – като това да спре вносът на руски горива. Ако барелът стигне над 150 долара, цената на горивата ще бъде над 3,50-3,60“, поясни Хаджииванов. Експертът засега не очаква подобни нива на пазарите.