Само в 7DniSofia.bg

Министър Денков стъжни живота на учениците: Учебната година да стартира на 7-8 септември

николай денков

Министърът на образованието Николай Денков посети днес професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване “Николай Хайтов” във Варна. Той се срещна с преподаватели и ученици, след което сподели впечатленията си пред журналисти.

В професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване “Николай Хайтов” виждаме един прекрасен пример, в който децата получават професия, интегрират се в обществено, освен това работата с децата със специални образователни потребности е направена така, че и те да могат да се включат. Така че беше изключително приятно да посетя гимназията”, разказа министър Денков.

Той съобщи, че в министерството започват преглед на учебните програми, с идеята те да бъдат изчистени от излишни академични термини и да са по-разбираеми от учениците.

След като са готови програмите, което очакваме до края на месец юни, започва прегледа на учебниците, като това, което наблюдаваме е, че в много от учебниците авторите са си позволили да надграждат с излишни академични термини. Изрично ще искаме от авторите да следват учебните програми. Ще има и психолози, които да следят дали е адекватно нивото на програмите и учебниците, категоричен бе Денков.

Учебната година ще започне на 15 септември тази година.

Екипът на министъра смята, че от 2023 г. нататък тя трябва да стартира около 7-8 септември.

Имаме доста сериозен напредък по отношение на дигитализацията на административните процеси. Идеята е учителите да могат да влизат до 1 септември. Тази една седмица, с която учениците ще започват по-рано, искаме да я използваме за повече ваканции, които да бъдат разпределени пред годината”, обясни министърът.

Относно матурите, Денков коментира, че за първи път по новия Закон за предучилищното и училищно образование ще има много по-голям брой изпити – около 3 до 4 пъти повече, но все още стои въпросът дали наистина това е най-добрият вариант.