Само в 7DniSofia.bg

Внимание! От НЦЗПБ бият аларма: Първи случай на Делтакрон в столицата, диагностицирано е дете

коронавирус

3-годишно дете от София е доказана ко-инфекция от грипен вирус A(H3N2) и SARS CoV-2, така наречения Делтакрон. Това съобщиха на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Пробата е диагностицирана с PCR.

В страната циркулира грипният щам „Камбоджа“. През периода 18 – 24.03.2022 г. в референтната лаборатория „Грип и ОРЗ“ с PCR са доказани 14 грипни вируса A(H3N2) в респираторни проби на 9 хоспитализирани пациенти от София и Пазарджик и в 5 амбулаторно лекувани пациенти от Стара Загора, Русе, Перник и Благоевград.

Първият случай на грипен щам „Камбоджа“ беше регистриран у нас през декември 2021 г. Той беше диагностициран при жена, завърнала се от Франция. Експертите определят този грипен вирус като по-опасен, тъй като често предизвиква усложнения, които изискват лечение в болница.

По-рано този месец от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че случаите на грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с 50% в много области на страната.

В Благоевград обявиха грипна епидемия и бяха преустановени консултациите и плановият прием в здравните заведения.

Рязко скочи заболеваемостта и в Силистренско.

Грипът протича най-тежко при деца и възрастни, а най-типичният симптом е бързото покачване на температурата до 38-39 градуса. Характеризира се с остро начало, много висока температура, болки в очните ябълки и суха, дразнеща кашлица в трахеята. Състоянието протича по-остро, но минава за 5-7 дни, казват специалистите.