Нови промени за учителите, които тестват децата срещу К-19, предизвикаха бурни реакции

тестове ученици училище

Плащането на допълнителните 100 лева за учители, които участват в тестването за ковид на учениците в училищата, предизвика напрежение в гилдията. Причината е, че допълнителното възнаграждение е спряно за някои от преподавателите, а други изобщо не са го получили до момента, пише Марица.

То бе въведено по споразумение между МОН, синдикатите и работодателските организации, но само за месеците до края на миналата година и единствено за учителите от начален етап – тъй като там децата не могат да се тестват сами.

От началото на тази година плащането е оставено в ръцете на директорите, които да го обезпечат със средства от делегирания бюджет. Някои продължават да отделят средствата, другаде обаче те са спрени.

Това предизвиква ропот сред учителите, които тестват децата всеки понеделник. Те поставят въпроса справедливо ли е за един и същи ангажимент някои от тях да получават допълнително заплащане, а други не.

За школските директори е трудно да отделят пари – особено там, където има малко родители доброволци и тестването се поема от повече преподаватели. Разходите за бонусите всеки месец затрудняват бюджетите, които в момента са натоварени и с невиждани сметки за ток и газ.

Другаде пък изобщо не са ги начислявали. „За учителите от прогимназия и гимназия, които не бяха включени в анекса към колективния трудов договор, дойде писмо с указания от министъра. То обаче не може да бъде основание със силата на министерска заповед“, коментира директор на пловдивска гимназия. Никой от неговите учители до момента не е взел и лев допълнително за участието в тестването на децата, организацията, попълването на списъците с отрицателни и позитивни.

Действително възникна ситуация на неравнопоставеност между учителите, които поеха и този допълнителен ангажимент, което създава ропот в гилдията, потвърди лидерът на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров. Той добави, че се чака нов анекс към Колективния трудов договор в гилдията, като разговорите с МОН са на 16 март и касаят и работните заплати.

Преди това още в понеделник обаче синдикатът ще внесе предложение в МОН за отпадане изобщо на тестването. То ще бъде отправено към просветния министър с настояване да го отнесе до здравния, в чиито правомощия е решението. Тестването вече изигра своята роля за осигуряване на безопасна среда в училище, когато заболеваемостта вървеше нагоре, се мотивират от профсъюза. И смятат, че е излишно при намаляването на заразените и все по-малко положителни проби в училищата. Искат и отмяна на изискването за носене на маски в час от големите ученици, защото това затруднява учебния процес.

Министърът на образованието акад. Николай Денков също е за отпадане на тестването в училищата и вече го е заявил през МЗ. Очаква се обаче решението на здравните власти, които разпоредиха противоепидемичните мерки в училищата и единствени могат да ги отменят.

От понеделник в 11 от 18-те общини в Пловдивско учениците ще са присъствено на училище, без да се тестват. Причината е, че заболеваемостта там вече е под 250 на 100 000.