Само в 7DniSofia.bg

ГЕРБ поиска запориране на сметки на политици

народно събрание

Хибридни атаки и контрасанкции са сред възможните рискове, които биха засегнали България заради действията на Русия в Украйна.

Тази обща теза защитиха пред „Монитор“ от партиите в НС, след като вече два дни на територията на Украйна се водят военни действия, а ЕС дори наложи нови допълнителни санкции – финансови, енергийни и други.

От ДПС напомниха, че те са настоявали НС да има обща декларация след незаконното признаване на Донецк и Луганск от Москва и именно те са поискали прекъсване на дебатите по бюджета, за да се обсъди документът.

По думите на зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов преди това е имало шикалкавене, което на фона на бушуваща война е било безсмислено. По думите му така се наложило опозицията да изземе инициативата. Санкциите в енергийния сектор засягат предоставянето на технологии и оборудване за сондиране на добив на газ и нефт.

Напомни, че кабинетът трябва да представи план за действия за последствията, включително и икономическите такива, които неизбежно ще възникнат за част от българския бизнес, и трябва да бъде компенсиран. По думите му санкциите, които налага ЕС и България като част от него, са такива, базирани на международното право и в отговор на военна агресия.

Очакват кибератаки и хибридни атаки, като се надяват България да се подготви по възможно най-бързия начин. Надяваме се България да е готова, а оттук нататък НС и други институции да говорят в един глас и да действат заедно“, каза Анастасов. По думите му може да се стигне и до хуманитарна криза в Украйнa.

От ГЕРБ пък дадоха да се разбере, че големият проблем е, че ЕС и САЩ се колебаят доколко далече да стигнат в санкциите. Според депутата от ГЕРБ-СДС Даниел Митов е трябвало много бързо това да се случи с втори пакет от санкции на президента Владимир Путин и неговото обкръжение, както и други знакови олигарси, които да понесат тежестта да им бъдат замразени активите и собствеността, които са купили на Запад. Отделно от това според него Русия е трябвало да бъде изключена от системата за разплащане SWIFT.

Това са мерките, които биха могли истински да изолират Русия в момент, в който е нарушила грубо международното право. По думите му бюджетът на Русия зависи изцяло от продажбата на горива – нефт и газ, и не може да си позволи да няма система, през която да й бъде плащано за тези ресурси. Отрече тезата, че санкциите не работят.

Те просто са слаби и Русия може да си позволи да не се съобразява. Затова Русия трябва да бъде изолирана икономически. По думите му хибридните атаки и пропагандните тези от страна на Русия не са спирали от 2014 г. и те могат да се задълбочат и развият. И да търсят разломи, което се прави не само в България.

Според него този тип натиск не е спирал. По думите му Русия разполага и с още едно оръжие – корупцията, превърната в оръжие за влияние в демократичните държави. Според него стокооборотът с Русия не е драматичен, който да не може да се замени и нямаме дълбоки търговски отношения. При усилия от държавата и с компенсации от ЕС България няма да има проблем с тези санкции и контрасанкции.

Единствената зависимост е тази от доставките на газ.

Според лидера на ДБ Христо Иванов активните военни действия в Украйна са знак, че навлизаме в изцяло нова ситуация. Според него България е в списъка с целите на Путин, а Русия има огромен хибриден инструментариум за интервенция. Така той намекна за възможна хибридна война, която от руската страна биха инициирали у нас, а причината за това е военната ни уязвимост както и тази на институциите заради високите нива на корупция. По думите му обаче България не е готова да посрещне военен конфликт. Той дори сравни ситуацията с американския Пърл Харбър, където през ВСВ без предварително обявяване на война от японска страна базата бе атакувана от 353 японски бойни самолета.

Според него е крайно време държавата ни да поиска у нас да бъдат разположени многонационални сили от партньорите ни в НАТО. Определи като цинизъм изявленията на Путин, че са били принудени да започнат военната операция. Според него конфликтът е много по-дълбок. Украйна е само “върхът на айсберга”, а под него стои желанието за налагането на изцяло нов ред в Източна Европа, превръщането на Руската федерация в империя.

Действията на държавния им глава са непредвидими и всеки един от плановете, които подготвя българската държава, може да се провали от неочаквани фактори. “Украйна е просто полигонът, на който той демонстрира, че е готов да стигне докрай в налагането на своята визия”, допълни той.

Относно санкциите срещу Русия Иванов поясни, че те няма да имат възпиращ ефект, но са единственият невоенен инструмент. Другият вариант е дипломацията. В новите санкции се залагат и такива, свързани с енергетиката, което повдига и въпроса за това какви ще са последиците за българската държава. Според Иванов е напълно реалистично Русия “да спре кранчето” и България да пострада от това силно.

Александър Симов от БСП също смята, че възпиращ ефект от санкциите няма да има, а последствията ще се понасят от българската страна. Според него последните одобрени от Европейския съвет санкции не са никак нови.

“В момента БСП има най-разумната, най-смислената позиция, не приемаме военните действия, но е абсурдно да настояваме за санкции, санкциите не работят”, коментира Симов. Според него единственото решение на тази сложна ситуация е дипломацията, за която вратата все още е открехната. Според него

Русия няма да спре доставките на газ тъй като България не е сред “ястребите” в ЕС. Симов подчерта, че само едно море ни дели от Русия и трябва да защитаваме националния си интерес, а той е да защитим енергийните си доставки, защото нямаме друга алтернатива. Според него не сме свидетели на пълномащабен военен конфликт, а на военна спецоперация и за България има рискове, но те не са пряко свързани с военни действия, а с промяна на политическия климат.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също изрази категорична позиция против санкциите срещу Русия. Според него ефектът от тях ще е унищожителен, но не за Руската федерация, а за България и то основно в областта на енергетиката. Според него от “разклащането” на европейската икономика интерес има само САЩ.

“Международното право е мъртво още от 1999г, когато американците нахлуха в Югославия, избиха хиляди цивилни жертви, унищожиха цялата инфраструктура. Това, за съжаление, е утвърдена практика. Разликата е, че ако досега го правеха само и единствено американците и техните партньори, сега си позволяват и други държави”, обясни той.

Относно изказването на руския президент Владимир Путин, с която той намекна, че войната в Украйна е необходима, Костадинов заяви, че явно за руснаците е необходима. “Аргументацията му е желязна, но трябваше да проявят търпение, за да си послужи с дипломация. След 9 години Студена война, която взима жертви, явно търпението се е изчерпало”, посочи лидерът на “Възраждане”.

Останалите парламентарно представени партии той определи като “американски метастази” заради начина, по който са изготвили декларацията за Украйна този четвъртък. По думите му те се консултирали в продължение на часове, искайки разрешение за използването на един или друг термин.