Удар по джоба! Българи си скубят косите: Съвсем полудяха! Да не би войната в Украйна да се отрази

пазар

Съвсем полудяха! Какви са тези цени, недоумяваха малцината клиенти, докато обикаляха сергиите на пазара до Гребната база в Пловдив. В топлия съботен ден по обед на пръсти се брояха купувачите, а търговците се надяваха да пласират нещо от стоката си.

Цените им обаче бяха, меко казано, стряскащи. Мандарини по 5 лв. за килограм, марули за 2,50 лв. бройката, най-евтините домати тръгваха от 4 лв., а ягодите се предлагаха за 13.

„Да не би войната в Украйна да се отрази и на зеленчука“, питаше недоумяващо клиент, докато гледа етикетите.

Търговка му отговори, че такива са цените в момента. Човекът й припомни, че преди месец в разгара на зимата ягодите на нейната сергия са били с левче по-евтини.

„Не е за докосване“, промълви пенсионерка, която на връщане от гробищата решила да мине през пазара. Но и тя си тръгна без покупки.

„Каква е логиката? Бананите, които идват от Еквадор са 2 лв. килото, а краставиците, произведени тук – 6 лева“, разсъждаваше пловдивчанин.

Разказа, че миналата събота отскочил за ден до Комотини и се изумил, че там стоките са по-евтини, отколкото у нас. Лимоните били по 80 цента, краставиците – по 0,89, а мандарините – 1,20 евро. А прясно охладено пиле се предлагало за 1,40 евро килограмът.

„Много гърци, които често отскачаха до Кърджали на покупки, сега се връщат празни и казват, че цените в България са много по-високи и не си струва да купуват“, разказа Мария Михайлова, която над 30 г. живее в Комотини.