Само в 7DniSofia.bg

Мика Зайкова и Каролев: Безработицата не е голяма, хората са мързеливи и необразовани…

Мика Зайквоа и Каролев

Премиерът е прав, че има една маргинална група, която не иска да работи. Тези хора просто са отучени да работят. България наистина е на пето място в ЕС по откриване на работни места, но сме и на едно от първите места по емигриране на млади хора. Това каза сутрешния блок на Би Ти Ви икономистът Мика Зайкова, която коментира думите на премиера, че в България няма безработица, но има липса на квалифицирана ръка.

„В България има субсидирана безработица. Това също е голям проблем. Наливат се милиони за по три месеца, за да може едни хора да подпират лопати. У нас младежката безработица е над 13%, което двойно повече от ЕС“, разкри тя.

 Заедно с нея гост беше и Владимир Каролев. „Премиерът е почти прав. Проблемът е, че хората нямат желание да се преместят в големите градове и да си намерят работа. Много по-лесно е да си намериш работа в София, отколкото във Видин. Основният ни проблем е в основното образование. В България прекалено много се учат какви планини и рекички има, а не се учат реални неща и умения, които могат да бъдат полезни. Пари трябва да се дават за образование, а не за някакви програми, по които се работи три месеца и после хората пак са безработни. В България има два полюса. Единият е млади хора, които печелят олимпиади по физика, математика, страхотни програмисти. Другият е хора, които завършват училище и не могат да пишат, да смятат, да ползват чужди езици и компютър, което е недопустимо за 21 век. Тези хора не могат да искат по 1000 лева заплата“, категоричен беше Каролев.

коментар

  • Тanya Koleva

    08.08.2017 at 15:43

    Абе нали пемиера и сие го създадоха този кафяв електорад за да им гласуват вечен пристои. Как за 30 години никой не се сети че тя хора се размножават като мишки и са невежи, а Българите като се изучат бягат вън .Както там горе големите искат добър живот така и ние искаме да живеем в просторни жилища да караме нови коли и т.н.Неможе шепа хора да живеят от кражби много добре и едни други да работят много за да хранят мишки.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.